donji dom

Ruska Duma poništila ratifikaciju Ugovora o zabrani nuklearnih pokusa

18.10.2023 u 14:50

Bionic
Reading

Donji dom ruskog parlamenta (Duma) u srijedu je jednoglasno opozvao ratifikaciju Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa (CTBT)

Zastupnici su brzim postupkom proveli drugo i treće čitanje nacrta zakona i jednoglasno ga usvojili. Za opoziv ratifikacije glasalo je 415 zastupnika bez suzdržanih i bez ijednog glasa protiv.

Predsjednik Vladimir Putin pozvao je 5. listopada parlament da opozove ratifikaciju Ugovora iz 1996. kako bi se Moskva izjednačila sa Sjedinjenim Državama koje ga nikad nisu ratificirale.

Predsjednik Dume Vjačeslav Volodin podsjetio je uoči rasprave da je Rusija CTBT ratificirala 2000., a Washington nikada zbog svojeg "neodgovornog stava prema globalnim sigurnosnim pitanjima".

CTBT je zapravo zabranio nuklearne pokuse i samo ih je Sjeverna Koreja izvodila u ovom stoljeću.

Obnavljanje nuklearnih pokusa u Rusiji, SAD-u ili Kini moglo bi značiti početak nove utrke u nuklearnom naoružanju između velikih sila koje su zaustavile nuklearna testiranja u godinama nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Za mnoge znanstvenike i aktiviste, masivno testiranje nuklearnih bombi tijekom Hladnog rata ukazivalo je na suludost nuklearnog napada koji bi mogao uništiti čovječanstvo i kontaminirati planet stotinama tisuća godina.

Rusija je rekla da neće obnoviti nuklearna testiranja, ako to ne učini Washington, no stručnjaci za kontrolu naoružanja zabrinuto promatraju zbog rusko-ukrajinskog rata.

Rat u Ukrajini podigao je napetosti između Moskve i Washingtona na najvišu razinu od Kubanske raketne krize, baš u trenutku kada Kina nastoji ojačati svoj nuklearni arsenal kako bi bila u skladu sa svojim statusom supersile u nastajanju.