zamjenik veleposlanika

Napetosti sve veće: Rusija protjerala drugog čovjeka američke ambasade u Moskvi

17.02.2022 u 15:05

Bionic
Reading

Sve je napetije u odnosima Rusije i Zapada oko Ukrajine, a prema posljednjim informacijama Moskva je povukla i potez prema SAD-u

Kako javljaju svjetski mediji, glasnogovornik američke ambasade u Rusiji potvrdio je da je Moskva protjerala iz zemlje zamjenika američkog veleposlanika Bartla Gormana. Očekuje se kako će Washington odgovoriti na ovaj potez.

Još nisu poznati razlozi za protjerivanje američkog diplomata.

Gorman je karijerni diplomat, specijaliziran za pitanje sigurnosti. Ranije je bio na poziciji pomoćnog direktora u zaduženog za analizu prijetnji u Odjelu za diplomatsku sigurnost State Departmenta.

Bio je i zadužen za pitanja sigurnosti u američkim diplomatskim predstavništvima u Rusiji, Iraku, Jordanu, Kini, Kazahstanu i Armeniji.

U međuvremenu Amerikancima je stigao i ruski odgovor na dokument o sigurnosnim jamstvima kojeg je Washington poslao Moskvi još prije tri tjedna.

'Možemo potvrditi da smo dobili odgovor od Ruske Federacije. On je danas dostavljen veleposlaniku Sullivanu u Moskvi', rekao je visoki dužnosnik State Departmenta.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je ranije da će Moskva poslati odgovor SAD-u o sigurnosnim jamstvima danas, nakon sastanka s njegovim talijanskim kolegom. Lavrov je rekao da će Moskva također objaviti pismo.

Pisani dokument koji su SAD dale Rusiji postavio je 'ozbiljan diplomatski put naprijed ako Rusija to izabere', rekao je američki državni tajnik Antony Blinken u siječnju.