na pacifiku

Rusija formira posebnu flotu naoružanu nuklearnim super torpedima Posejdon

03.04.2023 u 06:26

Bionic
Reading

Rusija planira do kraja 2024. ili prve polovice 2025. godine u sklopu svoje Pacifičke flote formirati odjel podmornica posebne namjene koje će nositi super torpeda Posejdon s nuklearnim bojevim glavama, izvijestila je u ponedjeljak ruska novinska agencija TASS.

Rusija je u siječnju priopćila da je proizvela prvi set super torpeda Posejdon, četiri godine nakon što je predsjednik Vladimir Putin najavio potpuno novu vrstu strateškog nuklearnog oružja, potvrdivši da će imati vlastiti izvor nuklearne energije.

Koncem ožujka, Rusija je rekla da će obalna infrastruktura za podmornice koje će nositi torpeda Posejdon biti dovršena na poluotoku Kamčatki, gdje se nalazi podmornička baza za balističke nuklearne rakete ruske Pacifičke flote.

  • +3
Ruska podmornica Dmitrij Donski Izvor: Profimedia / Autor: Peter Kovalev / TASS / Profimedia

"Odluka o formiranju divizije nuklearnih podmornica posebne namjene na Kamčatki je donijeta", prenosi TASS pozivajući se na neimenovani izvor. "Govorimo o prosincu 2024. ili prvoj polovici 2025. godine."

Malo je potvrđenih detalja o Posejdonu dostupno u javnosti, ali vojni analitičari kažu da je u biti riječ o križancu torpeda i drona koji se može lansirati s nuklearne podmornice.