SUSPENDIRAN UGOVOR

Rat u Ukrajini zaustavio još jednu rusku prodaju naoružanja regionalnoj velesili u kritičnom trenutku, evo i detalja

07.09.2022 u 20:05

Bionic
Reading

Rat u Ukrajini zaustavio je još jednu rusku prodaju naoružanja, ovaj put vrijednu nešto više od pola milijarde dolara. Riječ je o prodaji 10 helikoptera za rano upozoravanje tipa Kamov Ka-31 najvećem kupcu ruskog naoružanja na svijetu, a koji je u proteklih pet godina od Moskve kupio oružje vrijedno 6,5 milijardi dolara. Tportal donosi više o suspendiranom ugovoru u za kupca kritičnom vremenu

Indijska vlada suspendirala je na neodređeno vrijeme pregovore s ruskom državnom tvrtkom za izvoz oružja Rosoboronexport o kupnji 10 helikoptera Ka-31 u vrijednosti od 520 milijuna dolara. Vijest o obustavljenom poslu potvrdio je za ugledni portal Defense News dužnosnik indijskog ministarstva obrane te je precizirao da je suspenzija nastala zbog zabrinutosti oko sposobnosti Moskve da izvrši prijenos novca za helikoptere.

Dužnosnici indijske ratne mornarice ocijenili su da obustava predstavlja korak nazad u modernizaciji vojske jer su helikopteri Ka-31 potrebni za prvi nosač zrakoplova domaće proizvodnje INS Vikrant, porinut prije nekoliko dana. Valja reći da je Indija u veljači ove godine, neposredno pred rusku invaziju na Ukrajinu, nabavila od Rusije protuzračne sustave S-400 te oni New Delhiju, uz spomenuti nosač aviona, predstavljaju ključno oružje strateškog odvraćanja u sporovima s Kinom i Pakistanom.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Warthog Defense

Indija je postala treći strani kupac sustava S-400 nakon Kine i Turske, što je izazvalo trenje između New Delhija i Washingtona te je zbog kupnje zaprijetio Indiji sankcijama. Iz istog razloga SAD je uveo sankcije Turskoj, isključene iz programa nabave američkih borbenih aviona F-35. Stoga je Indija pokušavala smanjiti ovisnost o ruskom oružju na tragu njezine multipolarne politike čiji je cilj strateška autonomija koja se ogleda i kroz ulaganje u domaće tehnologije što su iznjedrile i javnosti nedavno predstavljen nosač aviona.

  • +5
Indija se priprema za proslavu Dana nezavisnosti Izvor: EPA / Autor: DIVYAKANT SOLANKI

Balansiranje između Moskve i Washingtona

New Delhi poslovično geopolitički balansira između Moskve i Washingtona. Indija nije osudila rusku invaziju na Ukrajinu, ali joj nije dala političku podršku, a to održavanje ravnoteže tumači se indijskom potrebom za naftom i plinom iz Rusije, ali i američkom podrškom u slučaju sukoba s Kinom. Indija ima čvrste veze s Rusijom još iz doba Hladnog rata, a obostrani interesi održavaju dobre odnose i danas. Indijci u nabavi oružja između SAD-a i Rusije prednost daju potonjoj velesili, a razlog je cijena njezinih sustava jer je znatno niža od one zapadne tehnike. Takva je situacija i s helikopterima Ka-31, jer koštaju znatno niže od zapadne konkurencije.

Indija je započela pregovore oko kupnje Ka-31 u svibnju 2019., ali se program nabave suočio s neumjerenim kašnjenjima zbog pandemije koronavirusa i nenajavljenim dodatnim troškovima proizvodnje tih letjelica. Razgovori o kupnji nastavljeni su u veljači ove godine nakon što su se pregovarači dogovorili o cijeni od 520 milijuna dolara za 10 helikoptera Ka-31, no pokušaj je naišao na još jednu prepreku kada se dužnosnici nisu mogli dogovoriti o valutnom odnosu rupije i rublja.

Središnja banka, Reserve Bank of India, radila je prekovremeno od ožujka ove godine kako bi uspostavila alternativni mehanizam plaćanja, ali pregovarači nisu uspjeli postići dogovor oko prodaje helikoptera nužnih indijskoj ratnoj mornarici u trenutku u kojem pokušava opremiti novi nosač aviona koji bi trebao poslužiti kao sredstvo odvraćanja moguće kineske agresije.

Indijska ratna mornarica trenutačno upravlja s 14 helikoptera Ka-31, postupno uvedenih u službu. Prva četiri aparata stigla su u redove mornarice 2003., njih pet 2005., a još pet 2013. godine, i značajno ovise o proizvođaču originalne opreme za rezervne dijelove, popravke i podršku prilikom remonta.

Izvor: Društvene mreže / Autor: StratPost

Okretanje domaćoj industriji

Ka-31 je helikopter za rano upozoravanje iz zraka te se temelji na osnovnoj inačici Ka-29TB. Razvijen je 1980-ih i prvi put je poletio 1987., a javnost ga je premijerno vidjela 1995. godine, tijekom ispitivanja na ruskom nosaču zrakoplova Kuznjecov.

Glavna misija Ka-31 je otkrivanje zračnih i pomorskih prijetnji velikog dometa. Ovaj helikopter može pratiti mete preko puno većeg horizonta nego brodski radar, što ga čini okosnicom za mornaričke operativne snage čiji su brodovi premali za upravljanje letjelicama za rano upozoravanje.

Radar Ka-31 ima pokrivenost od 360 stupnjeva i može uočiti cilj veličine zrakoplova s ​​udaljenosti od 150 kilometara. Površinski brodovi uočavaju se s udaljenosti do 200 kilometara, a radar može pratiti 30 do 40 ciljeva istovremeno. Helikopter ima podatkovnu vezu za praćenje cilja do zapovjednog mjesta, a opremljen je Kronstadt Kabrisovim 12-kanalnim GPS-om i digitalnim sustavima za mapiranje terena. U ruskoj mornarici Ka-31 se uglavnom koristi na nosaču zrakoplova Kuznjecov te razaračima klase Sovremeni i Udaloj.

Ovi helikopteri za rano upozoravanje iz zraka trenutno su raspoređeni na indijskom nosaču zrakoplova Viraat, a koji je nekoć bio britanski nosač HMS Hermes, i fregatama klase Talwar. Neki od njih djeluju i iz kopnenih baza. Helikopteri Ka-31 također su izvezeni u Kinu, a njih pet vjerojatno se koristi na kineskom nosaču zrakoplova Liaoning.

Stručnjaci predviđaju da bi suspenzija ugovora s Rusijom mogla dovesti do indijskog okretanja domaćoj aeronautičkoj industriji, posebice tvrtki Hindustan Aeronautics Limited (HAL), a koja proizvodi nekoliko tipova višenamjenskih helikoptera. Približavanju domaćim resursima idu na ruku ograničena proračunska sredstva, lokalna politika multipolarnosti i sve manja dostupnost ruskih izvora naoružanja.