155 ZATVORENIKA

Rusija: Guantanamo je logor i mora se zatvoriti!

27.01.2014 u 13:15

Bionic
Reading

Rusija inzistira na zatvaranju američkog zatvora u Guantanamu i dobila je uvjeravanja američke administracije o spremnosti da se to napravi, a također će tražiti oslobađanje jednog od svojih državljana iz Guantanama kojega je nedavno posjetilo rusko izaslanstvo, rekao je u ponedjeljak novinarima izaslanik za ljudska prava ruskog ministarstva vanjskih poslova Konstantin Dolgov

'Ovaj posjet nas je još više uvjerio u to da taj zatvor, ako ga se uopće može nazvati zatvorom jer je to logor, mora biti što prije zatvoren. Tamo se grubo krše ljudska prava, temeljna prava čovjeka. U njemu se trenutačno nalazi 155 ljudi. Njima je i dalje onemogućeno pravedno suđenje', rekao je Dolgov, a prenose ruski mediji.

'Uvjerili su nas da je Obamina administracija odlučna u tome da zatvori ovu instituciju, da okrene novu stranicu američke povijesti do isteka mandata (američkog predsjednika Baracka) Obame', rekao je Dolgov.

Ruski državljanin Ravil Mingazov (46) uhićen je u Pakistanu 2002. pod sumnjom za umiješanost u terorističke aktivnosti i za povezanost s al Kaidom, ali do danas nije podignuta optužnica protiv njega, prenose ruski mediji.

Dolgov, koji je posjetio Mingazova u siječnju, ranije je izjavio da je SAD obećao da će razjasniti status ruskog zatvorenika što je prije moguće. Nedavni posjet ruskog izaslanstva Guantanamu omogućen je nakon tri godine pregovora.

Mingazov, bivši baletan i plesač folkora u ansamblu ruske vojske koji je pobjegao iz Rusije nakon što je prešao na islam, posljednji je od osam Rusa koji su bili zatočeni u Guantanamu. Ostalih sedam prebačeno je u Rusiju još 2004.

Američka vojska tvrdi da je on u vrijeme zarobljavanja bio u sigurnoj kući osumnjičenog terorista al Kaide Abua Zubajdaha te da je prošao obuku za terorista.

Američki general koji je otvorio zatvor u Guantanamu izjavio je u prosincu da je to bila pogreška i da ga treba zatvoriti jer 'on potvrđuje negativne percepcije o SAD-u'.

'Gledano unatrag, cijela strategija zatvaranja i ispitivanja bila je pogrešna', napisao je general Michael Lehnert u članku koji je objavio Detroit Free Press.


Lehnert, koji je sada u mirovini i živi u Michiganu, bio je prvi zapovjednik postrojbe koja je otvorila zatvor u siječnju 2002. u američkoj mornaričkoj bazi u zaljevu Guantanamo na Kubi.

On je rekao da je SAD otvorio taj zatvor 'zato što smo legitimno bili ljuti i uplašeni' nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. i 'mislili smo da će zarobljenici koji su tamo poslani dati važne informacije i obavještajne podatke'.

Lehnert je ubrzo postao uvjeren da većina njih nije nikada trebala biti poslana u Guantanamo zato što nisu mogli dati vrijedne informacije i nije bilo dovoljno dokaza koji bi ih povezivali sa zločinima.

'Izgubili smo naklonost svijeta koju smo imali nakon napada i to zbog naših poteza u Guantanamu, kako zatvaranja tako i mučenja', napisao je Lehnert. 'Naša odluka da zadržimo zatvor u Guantanamu otvorenim pomogla je našim neprijateljima jer to potvrđuje svaku negativnu percepciju o SAD-u.'