zapljena imovine

Rusija prijeti: Ako se ovo dogodi, prekidamo odnose s SAD-om

22.12.2023 u 14:31

Bionic
Reading

Rusija bi mogla prekinuti diplomatske odnose sa Sjedinjenim Državama ako Washington konfiscira rusku imovinu zamrznutu zbog ukrajinskog rata, citirala je novinska agencija Interfax zamjenika ministra vanjskih poslova Sergeja Rjabkova u petak

Sjedinjene Države "ne smiju postupatii u iluziji... da se Rusija grčevito drži diplomatskih odnosa s tom zemljom", rekao je Rjabkov.

Rusija je rekla da su odnosi sa Sjedinjenim Državama "ispod nule" zbog američke vojne i financijske pomoći Ukrajini u ratu koji se sada približava kraju svoje druge godine.

Rjabkov je rekao da Rusija, koja je poslala snage u Ukrajinu u veljači 2022. u, kako je to nazvala, "specijalnu vojnu operaciju", neće biti ta koja će pokrenuti prekid diplomatskih veza, ali bi takav prekid mogao biti potaknut nizom čimbenika.

"Okidač bi mogao biti oduzimanje imovine, daljnja vojna eskalacija, mnoge druge stvari. Ne bih ovdje ulazio u negativne prognoze", rekao je, dodavši da je Moskva "spremna na svaki scenarij".

Neki zapadni političari traže da se zamrznuta ruska imovina vrijedna oko 300 milijardi dolara preda Ukrajini radi pomoći u obnovi njezine ratom uništene ekonomije.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima u petak da bi svaki takav potez zadao ozbiljan udarac globalnom financijskom sustavu.

Rekao je da Rusija "nikada ne bi ostavila na miru" nijednu zemlju koja je zaplijenila njezinu imovinu, te bi u takvom scenariju gledala koju bi zapadnu imovinu mogla konfiscirati u znak odmazde.

Rusija je na razne načine uzvratila zapadnim sankcijama koje su imale za cilj kazniti je za rat u Ukrajini i spriječiti njezinu sposobnost da ga financira.

Ovaj je tjedan predsjednik Vladimir Putin naredio da se dvama europskim koncernima, Wintershall Dea i OMV, oduzmu više milijardi dolara vrijedni udjeli u plinskim projektima na ruskom Arktiku.