dok se led topi

U sjeni rata u Ukrajini Rusija gomila vojsku na Arktiku, jasno je i zbog čega

21.12.2022 u 20:00

Bionic
Reading

Rusija nastavlja širiti svoje vojne baze u arktičkoj regiji unatoč značajnim gubicima u ratu u Ukrajini, pokazala je serija novih satelitskih snimaka do kojih je došao CNN

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u petak je u razgovoru za CNN kazao da postoji 'značajno gomilanje ruske vojske na dalekom sjeveru', zbog kojih je savez 'udvostručio svoju prisutnost' na tom području. Snimke stižu u trenutku u kojem je visoki dužnosnik zapadne obavještajne službe rekao za CNN da je Rusija povukla čak tri četvrtine svojih kopnenih snaga iz regije krajnjeg sjevera u blizini Arktika, šaljući ih da pojačaju invaziju na svog susjeda.

Satelitske slike, koje je CNN dobio od tvrtke Maxar Technologies, pokazuju niz ruskih radarskih baza i pista na kojima su izvršena razna poboljšanja tijekom prošle godine. Slike ne pokazuju dramatičnu promjenu u stanju na terenu, već nastavak procesa utvrđivanja i širenja područja za koje analitičari kažu da je od vitalne važnosti za rusku obrambenu strategiju u vrijeme velikog pritiska na resurse Moskve.

Prema Maxaru, slike pokazuju nastavak rada na radarskim stanicama u mjestu Olenegorsk, na poluotoku Kola u sjeverozapadnoj Rusiji, i u Vorkuti, sjeverno od Arktičkog kruga. Čini se da također pokazuju napredak u tijeku rada na dovršetku jednog od pet radarskih sustava Rezonans-N u Ostrovnoju, mjestu smještenom uz Barentsovo more, u blizini Norveške i Finske na zapadu Rusije. Ruski dužnosnici tvrde da Rezonans-N može otkriti nevidljive letjelice i objekte.

Tri nove kupole, kućišta otporna na vremenske uvjete koja se koriste za zaštitu radarskih antena, dovršena su ove godine na mjestu protuzračne obrane Tiksi, na krajnjem sjeveroistoku. Tu su i poboljšanja uzletno-sletne staze i staze za parkiranje u zračnoj bazi Nagurskoje, najsjevernijem ruskom vojnom objektu. Poboljšana je i uzletno-sletna staza u zračnoj bazi Temp na otoku Kotelni, na sjeveroistoku zemlje. Rusija godinama jača svoju obranu na dalekom sjeveru, obnavljajući niz starih sovjetskih baza modernim dizajnom i opremom.

  • +9
Rusija je porinula nove ledolomce na nuklearni pogon prošlog mjeseca Izvor: Profimedia / Autor: Alexei Danichev / Sputnik / Profimedia

Arktičko područje dugo je ključno za sektor nafte i plina, ali i za nuklearnu obranu, sa značajnim udjelom sofisticiranog nuklearnog oružja i podmorskih postrojenja. Rat u Ukrajini doveo je do velike prilagodbe snaga ruskih trupa u regiji, rekao je visoki zapadni obavještajni dužnosnik za CNN. 'Smanjili su svoje snage na između 20 i 25 posto izvornih kopnenih snaga u regiji. Ali zato je pomorska komponenta potpuno netaknuta ratom', dodao je.

Nakon napada ranije ovog mjeseca na dva ključna aerodroma duboko u Rusiji, u Rjazanu i Saratovu, ruski vojni zrakoplovi i bombarderi raspršeni su diljem zemlje i arktičkog sjevera, dodao je dužnosnik. Moskva je za udare okrivila Ukrajinu, a Kijev nije komentirao eksplozije u ruskim bazama. Arktik je također od vitalnog značenja za Rusiju jer led koji se otapa ubrzano otvara nove pomorske rute od azijskog jugoistoka do Europe, uz puno kraći put duž ruske obale.

Sjeverni morski put mogao bi skratiti za oko dva tjedna putovanja u odnosu na rutu kroz Sueski kanal. Ruska državna televizija prenosila je porinuće nekoliko ledolomaca na atomski pogon, dizajniranih za jačanje ruskog utjecaja i moći u regiji. Kritičari kažu da Moskva nastoji uzeti veliku kontrolu nad rutom koja bi trebala biti jednako dostupna svim nacijama.

Govoreći putem videolinka na porinuću novog ledolomca na nuklearni pogon u Sankt Peterburgu prošlog mjeseca, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će razvoj 'najvažnijeg' sjevernomorskog puta 'omogućiti Rusiji da u potpunosti otkrije svoj izvozni potencijal i uspostavi učinkovite logističke rute, uključujući jugoistočnu Aziju'. U isto vrijeme rat u Ukrajini pojačao je prisutnost NATO-a u regiji. Nakon što se Finska i Švedska pridruže bloku, kao što se naširoko očekuje, sedam od osam arktičkih država bit će članice NATO-a. Savez je također pojačao svoju vojnu moć u regiji.