SVIJET ŠPIJUNA

Rusi uhvatili britanske časnike kako snimaju vojni aerodrom na Kavkazu

16.03.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Dvojica britanskih vojnih diplomata početkom ožujka uhićena su prilikom ilegalnog fotografiranja baze ruskog ratnog zrakoplovstva u Mozdoku u Sjevernoj Osetiji na Kavkazu, priopćila je danas ruska agencija TASS

Dva britanska vojna atašea ilegalno su promatrala i snimala operacije unutar ruske vojne baze u Mozdoku, koristeći pritom posebnu foto i videoopremu, navodi ruska agencija, dodajući kako britanski diplomati nisu negirali fotografiranje vojnih objekata u regiji koja se nalazi na popisu teritorija na kojima se kontroliraju posjeti stranih državljana, ali i da su odbili predati snimljeni materijal, pozivajući se pritom na diplomatski imunitet, rekao je medijima izvor iz ruskih obavještajnih krugova.

 
Navodno se radi o atašeima Charlesu Scottu i pomoćniku pomorskog atašea Ryanu Coatalen-Hodgesu te su nakon obavijesnog razgovora zamoljeni da napuste ograđeni prostor.

Inače, Scott je u rujnu 2012. uhićen je u Alamgiru u Sjevernoj Osetiji prilikom tajnog snimanja ruskog vojnog postrojenja. Početkom ovog mjeseca pak nedaleko od zrakoplovne baze Čalovskij u blizini Moskve uhićen je američki državljanin Paul Bryan u snimanju vojnih zrakoplova posebne namjene. Kod Bryana je pronađena fotooprema te radioskener sinkroniziran na frekvenciju kontrole letenja.