novi bahmut

Rusi u jednom danu izgubili 50 tenkova i 900 ljudi. Zašto im je važno zauzimanje Avdiivke?

22.10.2023 u 10:52

Bionic
Reading

Ukrajina tvrdi da su njezine snage uništile gotovo 50 ruskih tenkova u jednom danu dok je Rusija pokušavala zauzeti Avdiivku, maleni grad na istoku zemlje

Glavni stožer Ukrajine priopćio je da je u jednom danu borbi ubijeno gotovo 900 Rusa i uništeno je 100 jedinica njihova oklopa, pri čemu je uništeno 50 tenkova,

Video koji je podijelila ukrajinska vojska čini se da prikazuje uništenje ruskih tenkova i oklopa dok su se kretali prema istočno-ukrajinskom gradu.

Međutim, razlozi za njihov fokus na Avdiivku nisu jasni, kako je ranije napomenuo Institut za proučavanje rata (ISW), jer zauzimanje grada neće otvoriti nove pravce napredovanja prema ostatku Donjecka.

Otkako je Rusija započela svoj napad na Avdiivku 10. listopada, njene snage pretrpjele su velike gubitke u tenkovima i oklopnoj opremi, ali su i dalje pokretale napade na grad, prema ISW-u.

To sugerira ili da ruske snage vjeruju da mogu zauzeti grad, ili može ukazivati na to da rusko vojno zapovjedništvo loše prioritizira napadačke operacije bez obzira na troškove, zaključio je ISW.