rat u ukrajini

Rusi tvrde da potiskuju ukrajinske snage, najavljuju dolazak novih vojnika

20.03.2024 u 15:01

Bionic
Reading

Rusija je u srijedu rekla kako njezini vojnici potiskuju ukrajinske snage te da će se pojačati s dvije nove armije i 30 formacija do kraja ove godine.

Rusija je ranije povukla dio svojih snaga na istoku i jugu nakon što je prije toga bila suviše raširena na velikom teritoriju, no od tada napreduje protiv ukrajinske vojske koja je prošle godine imala neuspješnu protuofenzivu. Rusija kontrolira malo manje od petine ukrajinskog teritorija, a ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je da napreduje dalje nakon što je prošli mjesec osvojila istočni grad Avdijvku.

„Skupine ruskih vojnika i dalje potiskuju neprijatelja s njihovih položaja”, rekao je ministar obrane Sergej Šojgu generalima. „Sjedinjene Države i njihovi sateliti iznimno su zabrinuti oko uspjeha ruskih oružanih snaga”, dodao je.

Najavio je da će Rusija, koja je regrutirala stotine tisuća plaćenika, stvoriti dvije nove armije i 30 formacija, uključujući 14 divizija i 16 brigada. 

Zapadni obavještajni čelnici smatraju kako je rat na točki preokreta. Kijevu je potrebno više naoružanja od zapadnih saveznika kako bi izbjegao nove poraze na ratištu. Američki ministar obrane Lloyd Austin u utorak je rekao da je opstanak Ukrajine u opasnosti. 

Ukrajina razmatra novi zakon o mobilizaciji jer joj nedostaje vojnika spremnih za borbu, a pomoć Washingtona zaustavljena je međustranačkim sporovima uoči predsjedničkih izbora u studenome. 

Ukrajina je uoči ruskih izbora prošli tjedan pojačala napade na ruske granične regije, napadajući i rafinerije. Šojgu je rekao da je Rusija pojačala sigurnost na vladinim zgradama te da je ojačana i protuzračna obrana. 

Ruski ministar tvrdi kako je Rusija oborila 419 ukrajinskih dronova i 67 raketa u vrijeme izbora.