NESTANAK KREDITNIH KARTICA

Rusi: Nismo pokrali mrtve Poljake!

07.06.2010 u 13:49

Bionic
Reading

Rusko ministarstvo unutarnjih poslova ocijenilo je da je poljska izjava da su trojica ruskih policajaca uhićena zbog zloporabe kreditnih kartica visokog poljskog dužnosnika, koji je poginuo u nesreći zrakoplova predsjednika Lecha Kaczynskog 10. travnja u Rusiji, 'klevetnička i cinična', javljaju u ponedjeljak ruski mediji

'Akcije policije kod Smolenska (nakon nesreće)... pozitivno su ocijenjene i nije bilo nikakvih pritužaba', navodi se u priopćenju ministarstva.

Dodaje se da je vršitelj dužnosti poljskog predsjednika Bronislaw Komorowski odlikovao 8. svibnja četvoricu policijskih časnika za njihov rad u istrazi nesreće i uklanjanje njezinih posljedica.

'Zato su optužbe policijskih časnika kleveta i cinizam', ističe ministarstvo.

Glasnogovornik poljske vlade Pawel Gras rekao je u nedjelju da su trojica ruskih policajaca uhićena zbog zloporabe kreditnih kartica Andrzeja Przewoznika, ravnatelja poljskog odbora za skrb o nacionalnim spomen-područjima. Przewoznik je bio u poljskom izaslanstvu koje je putovalo u Katin, pokraj Smolenska, mjesto gdje je po Staljinovoj naredbi 1940. poubijano više desetaka tisuća poljskih časnika.

Trojica pripadnika OMON-a (ruskih specijalnih snaga), koji su počinili gnusan čin zloporabe kartica, odmah su uhićena zahvaljujući suradnji poljske agencije za sigurnost i ruskih specijalnih služba, rekao je Gras za privatnu postaju Radio Zet.

Međutim, rusko ministarstvo je odbacilo tvrdnje o uhićenju, istaknuvši da to nema veze sa stvarnošću. Nijedan policijski časnik u Smolensku nije uhićen zbog počinjenja djela opisanih u izvješću koje je objavljeno u medijima, dodaje se u priopćenju.

Kako je objavio poljski dnevnik Rzeczpospolita, s bankovnog računa Przewoznika nestalo je 6000 zlota (1500 eura).