trgovina ljudima

Rusi imaju morbidno tržište: Prodaju ukrajinske zarobljenike, glavni kupci - Čečeni

06.03.2024 u 14:18

Bionic
Reading

Rusko vojno osoblje prodaje ukrajinske ratne zarobljenike na 'crnom tržištu' čečenskim paravojnim skupinama, koje potom provode vlastite razmjene zarobljenika s Ukrajinom, navodi se u izvješću Instituta za ratne studije (ISW)

Izvori se referiraju na pisanje britanskog The Timesa, prema kojima je ukrajinski glasnogovornik Petro Jatsenko iz Koordinacije za postupanje s ratnim zarobljenicima izvijestio da čečenske paravojne skupine kupuju ukrajinske ratne zarobljenike od drugih ruskih vojnih jedinica na 'crnom tržištu' za daljnju trgovinu

Kasnije koriste ukrajinske zarobljenike za razmjenu s Čečenima koje drže ukrajinske oružane snage.

Times je naveo da se te jedinice vjerojatno pribjegavaju 'crnom tržištu' jer Čečeni trenutno obavljaju uglavnom policijske ili logističke funkcije u pozadinskim područjima Ukrajine, gdje ima manje mogućnosti za hvatanje ukrajinskih ratnih zarobljenika i njihovu razmjenu za Čečene.

Izvor napominje da iako Ženevske konvencije nemaju članke koji eksplicitno zabranjuju trgovinu ratnim zarobljenicima, ovakva praksa vjerojatno krši odredbe prema kojima 'nijedan poseban sporazum neće negativno utjecati na položaj ratnih zarobljenika'.

'Izvješća o čečenskim jedinicama koje očito provode vlastite razmjene ratnih zarobljenika s Ukrajinom sugeriraju da neke paravojne postrojbe unutar ruske vojske, poput čečenskih jedinica Akhmat Spetsnaz, vjerojatno nisu uključene u širu rusko-ukrajinsku razmjenu ratnih zarobljenika na višoj razini. Ruski vojni blogeri su više puta kritizirali čečenske snage zbog njihove nesposobnosti i nesudjelovanja u borbama u Ukrajini. Čečenske snage su prebačene u pozadinska područja ili manje aktivne sektore fronte nakon sudjelovanja u velikim ruskim ofenzivnim operacijama 2022. godine', navodi se u izvješću ISW-a.

Posljednja razmjena zarobljenika između Rusije i Ukrajine dogodila se 8. veljače. Stotinjak Ukrajinaca vraćeno je u domovinu. Od ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. godine ukupno 3135 ukrajinskih branitelja uspješno je vraćeno iz ruskog zarobljeništva.

  • +3
Skup na kojem se tražilo oslobađanje ukrajinskih branitelja iz Azovstala Izvor: Profimedia / Autor: Vyacheslav Madiyevskyy / Sipa Press / Profimedia