nezadovoljstvo

Rumunjski poljoprivrednici i vozači kamiona prosvjeduju širom zemlje

15.01.2024 u 17:05

Bionic
Reading

Stotine rumunjskih poljoprivrednika i vozača kamiona prosvjedovalo je u ponedjeljak kod graničnog prijelaza s Ukrajinom i u blizini velikih gradova diljem zemlje u trenutku kada se vode pregovori s vladom o visokim troškovima poslovanja

Prosvjeduje se uglavnom protiv visokih cijena dizela, skupih polica osiguranja, mjera EU-a za zaštitu okoliša i posebice protiv pritiska uvezenih ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda na domaće tržište.

Konvoji traktora i kamiona počeli su se okupljati prije šest dana na nacionalnim prometnicima, uglavnom kod velikih gradova u toj zemlji članici EU-a i NATO-a, i blokirajući promet.

Prosvjednici traže moratorij na otplatu zajmova, bržu isplatu poticaja i posebne linije na graničnim prijelazima i crnomorskoj luci Constanta za kamione iz EU-a i kamione izvan europskog bloka, uključujući i Ukrajinu.

Lučka uprava Constante je priopćila da prosvjedi nisu poremetili lučke aktivnosti.

Ukrajina je jedna od najvećih izvoznica žita, a Constanta je postala najveća izvozna alternativna ruta za Kijev od početka ruske invazije prije skoro dvije godine.

Skupina istočnih članica EU-a ponovo je zatražila od Europske komisije da otkloni poremećaje na tržištu žitarica koje je izazvao jeftini ukrajinski uvoz, izvijestilo je u ponedjeljak mađarsko ministarstvo poljoprivrede.

Ministri poljoprivrede Bugarske, Poljske, Mađarske, Rumunjske i Slovačke skicirali su u pismu povjereniku EU-a za poljoprivredu Januszu Wojciechowskom tržišne gubitke koje su proizvodi njihovih poljoprivrednika zabilježili zbog uvoza iz Ukrajine, napisao je ministar Nagy u priopćenju.

Te zemlje traže da EU nametne uvozne carine za ukrajinsko žito, navodeći kao razlog nepoštenu konkurenciju.