OSTATCI RATA

Ronioci pripremili izvlačenje srušenog Masleničkog mosta

13.03.2015 u 12:26

  • +2

Izvlačenje dijelova starog Masleničkog mosta

Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin

Bionic
Reading

Iz podmorja tjesnaca Novskog ždrila kod Maslenice stobrečka tvrtka 'Garbinada' izvlači dijelove starog Masleničkog mosta, koji je srušen u studenom 1991. godine tijekom jugosrpske agresije u Domovinskom ratu, a u četvrtak su iz dubine od 25 metara izvađeni prvi veći komad mosta, doznaje u petak Hina od ronioca Ivana Cokarića iz 'Garbinade'

Pripreme oko izvlačenja dijelova mosta, po nalogu zadarske Lučke kapetanije, počele su u listopadu prošle godine. Cokarić ističe da bi cijeli posao trebao biti zgotovljen do travnja kada će taj dio mora Novskog ždrila u cijelosti biti očišćen od ostataka staroga Masleničkog mosta i ostataka pontonskog mosta koji je tamo bio postavljen.


Na izvlačenju dijelova mosta radi četvero ljudi, među kojima su i ronioci. Srušeni dijelovi mosta se nalaze na dubini od 10 do 25 metara.

Posao je poprilično naporan. S radom započinjemo ujutro u 8, pa ovisno o potrebama toga dana nekada znamo raditi do večeri, kaže ronioc Cokarić.

Tvrtka 'Garbinada' posao izvlačenja starog Masleničkog mosta izvodi u suradnji sa zadarskom tvrtkom 'Sub Mission'. Dijelove starog Masleničkog mosta tijekom proteklih 20-tak godina pokušavalo se u nekoliko navrata izvlačiti iz mora, no do sada ga niti jedna tvrtka nije uspjela izvuči, kažu iz 'Garbinade'.

Stari Maslenički most je čelične konstrukcije i lučno premošćuje morski tjesnac Novsko ždrilo na Jadranskoj magistrali, nedaleko naselja Maslenica. Projektirao ga je Vojislav Draganić, a pušten je u promet u siječnju 1961. Bio je dug 315 metara i nalazio se na visini od 55 metara nad morem. Srušen je u studenom 1991. u jeku napada JNA i pobunjenih Srba na zadarsko područje. Zapovjednik Kninskog korupsa JNA Ratko Mladić tada se pred kamerama hvalio kako je minirao most, ali nikada zapravo nije dokazano tko je most srušio - JNA ili branitelji Zadra koji su htjeli spriječiti prolaz tenkovima JNA.

'Vi znate da je miniran Maslenički most, da sam to ja lično uradio sa svojim ljudima i provjerio. A kada to ja radim, onda radim efikasno i kvalitetno, u to ne treba sumnjati. Svi su ti potezi vrhunski izvedeni, energično i odlučno, efikasno. Diktiram situaciju u Dalmaciji, kninski korpus, a ne ja, ja u ime kninskog korpusa', pohvalio se tada Mladić, koji je u Hrvatskoj osuđen na 20 godina zatvora, a sudi mu se i na Haškom sudu.

Nakon završetka Domovinskog rata i izgradnje obližnjeg novog Masleničkog mosta preko kojeg prelazi autocesta A 1, stari Maslenički most je ponovno obnovljen u nešto većim dimenzijama. U promet je pušten 2005. godine i često je prometna alternativa novijem betonskom četverotračnom mostu za vrijeme kada je zbog bure novi most zatvoren.