UVJERLJIVA POBJEDA

Romney 'zgazio' Gingricha na Floridi

01.02.2012 u 11:42

Bionic
Reading

S uvjerljivih 46 posto glasova Mitt Romney pobijedio je na izborima za republikanskog predsjedničkog kandidata na Floridi, javlja BBC. Najozbiljniji protukandidat Newt Gingrich dobio je podršku 32 posto floridskih birača, dok je Rick Santorum osvojio 13, a Ron Paul samo sedam posto glasova

Ovo je najvažnija i najveća pobjeda bivšeg guvernera Massachusettsa dosad jer se izbori u Floridi, koja je jedna od četiri najnaseljenije države SAD-a s izrazito raznolikom populacijom, smatraju važnim poligonom za testiranje predsjedničkih koji će se održati u studenome.

Jedini 'ozbiljniji' Romneyjev protukandidat bio je Gingrich koji je osvojio simpatije konzervativnijeg dijela biračke javnosti, ali se nije uspio dovoljno nametnuti brojnoj hispanskoj zajednici koju je Romney pridobio žestokom televizijskom kampanjom, i ovoga puta usmjerenom na pitanja ekonomskog prosperiteta. Podatak od 13.000 televizijskih oglasa u korist Romneyja naspram samo 2.000 koji su se vrtjeli za Gingrichovu kampanju govori dovoljno sam za sebe.

Nakon New Hampshirea, ovo je druga Romneyjeva pobjeda koja mu je osigurala 50 glasova od ukupno 1.144 delegata, koliko mu je potrebno za osvajanje republikanske nominacije.

Počevši s izborima u Nevadi u subotu, u sljedećih deset dana bitka će se voditi u četiri države. Nakon toga nastupit će trotjedna pauza, zatim izbori u još četiri države, a konačni rezultat trebao bi biti poznat 6. ožujka, kada će se na tzv. superutorak istodobno održati izbori u 10 država.