ČEKAJUĆI REZULTATE ISTRAGE

Roje se teorije oko napada na Vučića u Srebrenici

13.07.2015 u 12:21

Bionic
Reading

Dva dana nakon napada na Aleksandra Vučića u Srebrenici nema ni nagovještaja rezultata istrage o tome tko je organizirao kamenovanje srpskog premijera. Srpski, ali i BiH mediji prenose tek teoriju koja, po svemu sudeći, potječe iz srpskih obavještajnih krugova, da je organizator napada stanoviti Asim S., 'suradnik Bakira Izetbegovića i aktivist SDA', što iz redova najveće bošnjačke stranke odlučno demantiraju

'Ekskluzivno otkriće' srpskog dnevnika Blic temelji se na fotografijama koje posjeduju srpske tajne službe, a list kontekstualizira priču tvrdeći da je spomenuti Asim S. okupio skupinu kriminalaca bliskih bivšem zapovjedniku Armije BiH Naseru Oriću, čije je izručenje Srbija zatražila od Švicarske kako bi mu sudila za ratne zločine.

Na ovaj spin, kakvih će do završetka istrage vjerojatno biti još s više strana, nasjeli su i pojedini bosanskohercegovački mediji, no glavni tajnik SDA Amir Zukićza Klix.ba tvrdi kako ne poznaje osobu koja je na objavljenoj fotografiji te ocjenjuje da je napad posljedica organizacijskog propusta.


S druge strane, Federalna televizija u nedjeljnom je dnevniku objavila, a Avaz skrenuo pozornost na činjenicu da je osiguravanje skupa u Srebrenici prepušteno privatnoj tvrtki Securitas, čiji je direktor Mirsad Ćatić, povremeni savjetnik člana predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. O ovome se za dnevnik FTV-a odbio očitovati Mirsad Vilić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. Federalna također donosi ocjenu ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača koji tvrdi da je u napadu na Vučića sudjelovao pripadnik osiguranja.

Na što brži rasplet istrage i okončanje ove agonije pozvali su svi redom, od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka, preko Predsjedništva BiH do političara sa srpske i bošnjačke strane. Ipak, stručnjaci upozoravaju da su policijske snage u BiH u takvom rasulu da je teško očekivati kvalitetne i objektivne rezultate istrage, što će omogućiti srpskom premijeru da nastavi prikupljati političke bodove i okretati obilježavanje srebreničke tragedije u svoju korist. Jer, dva dana nakon incidenta, nitko ne govori o žrtvama Srebrenice, već samo o žrtvi Aleksandra Vučića