OPTUŽNICA ZA TRGOVINU LJUDIMA

Rob 10 godina radio za obrok dnevno

05.06.2015 u 09:21

Bionic
Reading

Optužnica podignuta protiv Milovana Gozdenovića (63) iz Rijeke zbog kaznenog djela trgovanja ljudima postala je pravomoćna. Optužen je da je radno iskorištavao muškarca, na neki način učinio ga svojim robom i držao ga dugi niz godina u zabludi

Nakon provedene istrage i ispitivanje svjedoka i samog oštećenika, 'roba' koji je godinama stanovao u garaži u nehumanim uvjetima, gotovo u samom centru Rijeke, u Crnčićevoj ulici na Krnjevu, optužnicom se Gozdenovića tereti da je u razdoblju od 11. travnja 2005. do 19. studenog 2014. godine 'iskorištavajući činjenicu da je D.D. osoba bez prihoda i imovine, lažno ga uvjerio da će ga prijaviti na svoj obrt', piše Novi list.

Gozdenović je prije desetak i više godina imao građevinski obrt Mil-commerce, ali nije zapravo imao namjere zaposliti ga ili prijaviti jer tvrtka je odavno bila ugašena.

No kako ga je i dalje želio držati u zabludi, Gozdenović je s nesretnikom D. D. sklapao fiktivne ugovore o radu i ugovore o djelu pa mu je ovaj, uvjeren da je njegov zaposlenik, radio na raznim građevinskim poslovima, ali za odrađeno mu ne bi isplaćivao nikakvu novčanu naknadu, već samo hranu dostatnu za jedan dnevni obrok.

Gozdenović mu je omogućio smještaj u garaži bez priključka vode, bez prozora, samo s ventilacijom, a kako bi ga zadržavao u odnosu zavisnosti, Gozdenović mu je oduzeo i radnu knjižicu, domovnicu, uvjerenje o završenom školovanju i dokumentaciju vezanu za naslijeđe zemljišta u Bjelovaru od pokojnog oca, a povremeno mu je uzimao i osobnu iskaznicu s kojom je manipulirao po vlastitom nahođenju; tako ga je zapravo radno iskorištavao ne plaćajući mu za njegov rad, zbog čega je D. D. živio u nehumanim, za čovjeka nedostojnim uvjetima.