ANALIZA

Obrazovan, stabilan i s podrškom medija: Može li Rishi Sunak popraviti ono što Liz Truss nije uspjela?

25.10.2022 u 20:04

Bionic
Reading

Nakon rekordno kratkog mandata britanske premijerke Liz Truss, obilježenog dovođenjem zemlje na rub ekonomskog i financijskog sloma, uzde u Konzervativnoj stranci i vladi preuzima bivši ministar financija (ali i financijaš) Rishi Sunak. Ovaj 42-godišnjak rođen u engleskom Southamptonu, s roditeljima indijskog porijekla, dobio je gotovo plebiscitarnu podršku stranke i mandat da stabilizira Britaniju - ali i same torijevce, čiji je imidž dramatično narušen zbog konstantnih sukoba i previranja

Sunak je dobio pohvale tijekom pandemije zbog brzog uvođenja milijarde funti vrijednih potpora za održanje radnih mjesta i poslovanja tijekom 18 mjeseci lockdowna. Na vrhuncu popularnosti mnogi su ga torijevski zastupnici smatrali sigurnim favoritom za nasljednika Borisa Johnsona, no ubrzo je ostao bez njihove naklonosti jer se zalagao za povećanje nacionalnog osiguranja kako bi se više financirala nacionalna zdravstvena služba i socijalna skrb. Novčano je kažnjen jer je bio na rođendanskoj zabavi premijera tijekom lockdowna 2020. godine.

Njegovu ugledu u javnosti naštetila su otkrića o supruzi, multimilijunašici i kćeri milijardera N.R. Narayane Murthyja, suosnivača indijskog tehnološkog diva Infosys. Naime u travnju je otkriveno da ona nema prebivalište u Velikoj Britaniji, što znači da nije morala plaćati porez na svoj znatan međunarodni prihod. Kasnije je kazala da će ga početi plaćati jer 'mnogi smatraju da činjenica da nema prebivalište nije kompatibilna s dužnosti njezina supruga kao ministra financija'. Skandal je gurnuo u prvi plan i bogatstvo Sunakove obitelji, zbog čega su neki kritičari smatrali da ne može biti kandidat za premijera koji bi trebao pomoći Britaniji da prebrodi krizu.

Bogatstvo njegove obitelji, naime, procijenjeno je na 730 milijuna funti i otprilike je dvostruko veće od ukupne imovine britanskog kralja.

Dekan Fakulteta međunarodnih odnosa i diplomacije na Sveučilištu Libertas, bivši hrvatski veleposlanik u SAD-u Ivan Grdešić očekuje da će se Sunakovim izborom dovršiti drama u Konzervativnoj stranci - koja je, kaže, na trenutke doista izgledala kao cirkus.

'Sva događanja u posljednje vrijeme nisu samo proizvodila političke krize, nego i ogromnu gospodarsku neizvjesnost. Financijski kapital očekuje stabilnost, predvidivost i uvjete za normalno poslovanje, koliko se to može u današnjim uvjetima. Osnovni Sunakov zadatak jest zadržati poziciju najmanje dvije i pol godine, koliko predstoji do idućih izbora: to nije važno samo za Konzervativnu stranku, nego i za Veliku Britaniju, jer zahtijeva stabilizaciju gospodarstva u doba velikih unutrašnjih i vanjskih kriza. Novi premijer primarno će se baviti time', kaže Grdešić za tportal.

  • +4
Rishi Sunak Izvor: Profimedia / Autor: Aaron Chown/WPA Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia

Sunak je bio važna karika u bivšoj vladi Borisa Johnsona, do jednog trenutka uživao je i golemu podršku javnosti, no potom se povukao. Grdešić podsjeća da se radi o taktičnom potezu.

'Otišao je prije svega zato što je predosjetio Johnsonov pad. Taj potez zapravo je bio dio strategije rušenja samog Johnsona, nakon čega je uslijedio odlazak nekoliko ključnih ministara i pad cijelog kabineta. On je iskoristio situaciju kako bi se kandidirao za novog šefa, no britansko konzervativno biračko tijelo u tom trenutku dalo je prednost Liz Truss jer je očito bilo sklonije bijeloj Britanki nego obojenom nebritancu. Sada više nemaju izbora', kaže sugovornik tportala.

No pitanje rase, kaže, u ovom slučaju potpuno je marginalno.

'Za razliku od slučaja Baracka Obame, ovdje se radi o čistoj simbolici, gotovo bez ikakve teže ili dublje poruke. Sunak je konzervativni biznismen čija je supruga naslijedila ogromno bogatstvo, da bi ga on uspješno plasirao na financijskim tržištima. U njegovoj boji kože nema nikakvih političkih poruka, niti je on uopće vodio kampanju na tim temama. Sunak je obrazovan i stabilan čovjek koji očito uživa podršku kapitala i medija i, ponavljam, ima zadatak stabilizirati se na vlasti jer ni njegova stranka ni Britanija više ne bi mogle podnijeti nove cirkuse', smatra Grdešić.

Ukazuje na podatak da bi - da se danas održavaju opći izbori - laburisti odnijeli uvjerljivu pobjedu jer njihova prednost pred Konzervativnom strankom po svim istraživanjima iznosi golemih 30 posto, što je za britanske uvjete 'gotovo nevjerojatno'. Sunak će imati zadatak anulirati to.

Na vanjskopolitičkom polju, drži, neće doći do značajnih promjena: novi premijer težit će gospodarskoj stabilnosti i boljoj suradnji s Europskom unijom, neće se odlučiti na zaoštravanje postbrexit aranžmana oko Sjeverne Irske, pronaći će zajednički jezik sa SAD-om, a vanjska politika u cjelini će i dalje imati pečat potpore NATO-u uz snažnu osudu ruske agresije na Ukrajinu.

  • +16
Liz Truss nije uspjela na ekonomskom planu Izvor: EPA / Autor: Carlos Jasso / POOL

'Njegova koncentracija ipak će biti na gospodarstvu i financijama. Liz Truss pala je na tzv. minibudžetu jer je vjerovala da će tačerovskom ekonomskom politikom ukidanja poreza bogatima i zaduženjem države dovesti do obnove gospodarstva, što se pokazalo zastarjelim, promašenim i opasnim konceptom. Ona je vjerovala tržištu, tržište nije vjerovalo njoj', kaže Grdešić, ukazujući na podatak da je novom britanskom kralju Charlesu II u njegovoj kratkoj vladavini, u kojoj zapravo još uvijek nije ni okrunjen, ovo već drugi premijer.

'No kralj je odšutio cijelu krizu s Liz Truss, odnosno održao obećanje da se neće miješati u politički život. Tu nema velikih promjena', zaključuje Grdešić.