svi sveti

Riječani obilježavaju blagdan Svih svetih, posjećuju grobove najmilijih

01.11.2023 u 11:12

Bionic
Reading

Riječani u srijedu na blagdan Svih svetih, a uoči Dušnog dana, na gradskim grobljima obilaze posljednja počivališta i prisjećaju se svojih najmilijih, donose cvijeće i pale svijeće.

Oni koji to još nisu učinili i danas mogu kupiti cvijeće i svijeće u cvjećarnicama, uz groblja i na središnjoj riječkoj tržnici.

Na lokalnim linijama koje prometuju prema gradskim grobljima prijevoz je besplatan, a uvedeni su i dodatni polasci autobusa.

Na svetkovinu Svih svetih riječki nadbiskup Mate Uzinić predvoditi svečano misno slavlje na Centralnom gradskom groblju Drenova u 15 sati.

  • +20
Riječani obilaze groblja Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

U četvrtak, na Spomen svih vjernih mrtvih – Dušni dan,  nadbiskup Uzinić predvodit će misu za sve pokojne riječke biskupe u katedrali sv. Vida u 18 sati, a misa na Centralnom gradskom groblju Drenova služit će se u 16 sati.

Iz Riječke nadbiskupije, uz najavu misnih slavlja na svojim stranicama, podsjećaju kako je svetkovina Svih svetih, 1. studenoga, dan kada se slave sveci i svetice koje je Katolička Crkva proglasila svetima, kao i oni koji nisu proglašeni svetima, ali su svojim životom ostvarili ideal kršćanskog života i njihove duše ušle su u kraljevstvo Božje.

Na Spomendan svih vjernih mrtvih ili Dušni dan, 2. studenoga, vjernici se prisjećaju svojih pokojnih i blizine koja ih je povezivala dok su bili među njima te iz zahvalnosti i ljubavi prema njima tih dana odlaze na njihove grobove.