PENTAGON PRED LITICOM

'Rezanje vojnog proračuna ugrožava sigurnost SAD-a'

21.12.2012 u 15:59

Bionic
Reading

Ministarstvo obrane SAD-a moglo bi pretrpjeti veliki financijski udarac, ukoliko ne dođe do dogovora predsjednika Baracka Obame i Kongresa o sprječavanju tzv. fiskalne litice, tj. velikog smanjenja proračunske potrošnje i povećanja poreza

Proračunski rezovi bili bi osobito bolni za Pentagon - 50 milijardi godišnje u idućih deset godina. Ništa manje ne bi bile ni posljedice, izvještava Glas Amerike

Takvo upozorenje stiže od državnih dužnosnika, uključujući zapovjednika Glavnog stožera, generala Martina Dempseya
​​
'Ne možemo još uvijek reći precizno kolika bi bila šteta, ali je jasno da bi došlo do smanjenja broja snaga i vojnih opcija koje su sada na raspolaganju našoj zemlji. Od sile bez premca bi mogli postati manje primjetni globalno, slabiji takmac našim neprijateljima, što bi moglo voditi drukčijoj situaciji i potencijalno povećati mogućnost sukoba', kaže Dempsey.

Vojna prisutnost središnji je dio američke vojne strategije. Rezanje proračuna natjeralo bi mornaricu da smanji broj brodova koji operiraju u Pacifiku. I druga područja bi bila pogođena: istraživanja, tehnologija, oružje i trening. Automatsko smanjenje ne bi direktno vodilo smanjenju broja vojnika, međutim, kažu vojni zapovjednici, to bi značilo veliki broj ljudi u uniformi, ali bez odgovarajućeg treninga ili opreme.

Potencijalno smanjenje proračuna nastavilo bi se na već predviđenih 487. milijardi dolara koje je Pentagon unaprijed otpisao. Ministar obrane Leon Panetta upozorio je da bi smanjenja uništila novu strategiju predsjednika Obame i oslabile obranu zemlje.

Republikanska senatorica Kelly Ayotte, članica senatskih odbora za proračun i za oružane snage, brine da bi dojam oslabljenih oružanih snaga SAD-a ohrabrio teroriste i neprijateljske zemlje da lakše napadaju američke interese.

'Brojevi govore sami za sebe, a poruka koju šalju je hrabrenje drugih da reagiraju, testiraju američku spremnost. To nije dobro za sigurnost naše zemlje', rekla je Ayotte.

U pitanju je gotovo 80 tisuća civilnih radnih mjesta u Pentagonu. Dužnosnici se nadaju da će se to izbjeći, istovremeno razmišljajući o poticanju zaposlenika na uzimanje do mjesec dana neplaćenog odmora.