'TO JE NEPRISTOJNO'

Incident na zagrebačkom Sveučilištu: Rektor Boras odbio predati diplomu specijalistu, pogledajte zašto

05.04.2019 u 12:27

Bionic
Reading

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras na svečanosti u auli Sveučilišta u petak je promovirao 91 sveučilišnoga specijalista

Riječ je o specijalistima koji su završili devet sveučilišnih poslijediplomskih interdisiciplinardnih specijalističkih studijskih programa - Diplomaciju, Ekoinženjerstvo, Javnu upravu, Konferencijsko prevođenje, Prava djece, Reguliranje tržišta elektroničkih komunikacija, Upravljanje gradom, Upravljanje krizama i Priprema i provedba EU projekata.

Zagrebačko Sveučilište, ocijenio je rektor Boras, najbolje je, najorganiziranije i najstarije u regiji. Imamo 34 fakulteta od čega su tri akademije, a osim 180 redovitih studija Sveučilište ima i osigurane ionterdisciplinarne studije, dodao je.

Studenti koji završavaju Sveučilište u Zagrebu vrhunski su i društveno odgovorni stručnjaci, rekao je rektor. Sveučilišne specijaliste je pozvao da ostanu u Hrvatskoj, a ako se odluče otići u inozemstvo, pozvao ih je da se tamo usavrše i vrate natrag u Hrvatsku.

Rektor Boras poručio im je i da kao akademiski građani, poštuju Sveučilište i o njemu odlučuju unutar sveučilišnih struktura, a ne 'na ulici'.

Uz rektora Borasa promociji su nazočili prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Miljenko Šimpraga te dekani, prodekani i voditelji navedenih studija: Tvrtko Jakovina, Bruno Zelić, Anamarija Musa, Mirjana Polić Bobić, Dubravka Hrabar, Gordan Ježić i Gojko Bežovan.

Nakon što im je rektor Boras dodijelio diplome promovirani sveučilišni specijalisti upisivali su se u Knjigu sveučilišnih interdisciplinarnih poslijediplomskih studija.

Damir Boras odbio uručiti diplomu Borisu Jurašinoviću Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matić

Na svečanosti dodjele diploma dogodio se i incident, jer Boras nije želio uručiti diplomu specijalistu Borisu Jurašinoviću, nakon što mu ovaj nije želio pružiti ruku. Jurašinović ruku nije želio pružiti, piše Jutarnji list, jer je bio uvrijeđen zato što mu rektor nije odgovorio na pismo koje mu poslao tijekom čekanja na obranu rada, a u kojem se požalio na probleme.

Boras je i naglas okupljenima objasnio o čemu je riječ:

"Kolega je meni poslao pismo i tvrdi da mu nisam odgovorio i da mi zato neće pružiti ruku, iako mu ja čestitam na diplomi. To je nepristojno. Diplomu ćemo mu dati izvan ovog protokola."