ispitivanje javnog mnijenja

Rekordno nezadovoljstvo u Njemačkoj: Ne vjeruju vladi, brinu se da ih se ne uvuče u rat u Ukrajini, smatraju da je ekonomija loše i da će biti i gore

07.10.2022 u 12:29

Bionic
Reading

Trenutna situacija u Njemačkoj brine 85 posto ispitanih birača, što je 34 posto više u odnosu na početak pandemije u travnju 2020. i rekordna vrijednost od 1997., otkad se provodi anketa

Najnovije reprezentativno ispitivanje javnog mnijenja Deutschlandtrend pokazuje da većina Nijemaca, 57 posto, ne podržava smjer vlade u ratu protiv Ukrajine, a skoro isto toliko njih, 56 posto, zabrinuto je da bi Njemačka mogla biti izravno uvučena u rat u Ukrajini. To bi također mogao biti razlog što se odnos prema vojnoj podršci Ukrajini donekle promijenio: 47 posto Nijemaca htjelo bi da vlada bude suzdržanija kako ne bi provocirala Rusiju - što je četiri posto više nego u lipnju. Pritom se za sedam posto smanjio broj onih koji trenutno žele da vlada djeluje odlučno i pokaže čvrstinu prema Rusiji - to kaže 43 posto anketiranih, piše DW.

Kada se radi o sankcijama Rusiji, 36 posto Nijemaca smatra da nisu dovoljno stroge, 31 posto misli da su dobre takve kakve jesu dok je najmanja grupa birača, njih samo 24 posto, koji kažu da su sankcije prestroge.

Otkako je Rusija pokrenula djelomičnu mobilizaciju u ratu protiv Ukrajine, sve više muškaraca napušta tu zemlju. Trenutno bi 54 posto Nijemaca podržalo odluku da ruski dezerteri budu prihvaćeni u Njemačkoj.

Nijemce iznimno brine ekonomska situacija u zemlji i čak 80 posto njih doživljava je kao - lošu. To je dvostruko više nego uoči izbora prije godinu dana. Nijemci su također zabrinuti za budućnost: većina (53 posto) vjeruje da će ekonomska situacija u Njemačkoj za godinu dana biti gora nego danas.

No većina zaposlenih Nijemaca je optimistična kada je u pitanju sigurnost radnog mjesta: 79 posto izjavilo ih je da se trenutno malo ili nimalo brinu zbog gubitka posla. Opće zadovoljstvo radom savezne vlade palo je na novi minimum - čak 68 posto birača nije zadovoljno njenim odlukama.

  • +5
Semafor koalicija u Njemačkoj Izvor: EPA / Autor: CLEMENS BILAN

Ocjene sadašnje vlade, koju čine SPD, Zeleni i FDP, vrlo su loše i kada se, pored rata u Ukrajini, pogledaju druga relevantna područja politike: 76 posto građana nezadovoljno je predviđenim olakšicama zbog poskupljenja, a 71 posto kaže isto za olakšice za gospodarstvo zbog visokih cijena energije.

Da su izbori u nedjelju, demokršćani (CDU) bi dobili 28 posto glasova, Zeleni 19 posto, socijaldemokrati (SPD) 17 posto, Alternativa za Njemačku (AfD) 15 posto, liberali (FDP) sedam posto i Ljevica pet posto glasova. To znači da vladajuća koalicija trenutno ima podršku samo 43 posto birača.

Samo 51 posto Nijemaca trenutno je zadovoljno načinom na koji funkcionira demokracija u Njemačkoj. Ovako niska vrijednost posljednji put je izmjerena u svibnju 2011.

Ako otvoreno pitate što Nijemci trenutno vide kao najveću opasnost za demokraciju, 20 posto njih imenuje desni ekstremizam i desničarski populizam, 11 posto kaže da su to društvena nejednakost i siromaštvo, a isto toliko smatra da su to loši političari i pogrešne odluke.