protočniji promet

Rekonstrukcija prometnog raskrižja na zagrebačkoj Trešnjevci: Na snazi nova regulacija

03.07.2023 u 10:24

Bionic
Reading

Promet na zagrebačkoj Trešnjevci uskoro bi mogao postati puno protočniji. U tijeku je rekonstrukcija prometnog raskrižja, a radovi bi trebali trajati cijelo ljeto

Radovi na jednom od najfrekventnijih kružnih tokova u Zagrebu trajat će do kraja kolovoza. Novu prometnu regulaciju do 26. kolovoza dobit će raskrižje Nove Ceste, Kranjčevićeve i Ulice Božidara Adžije na Trešnjevci.

'Radovi će obuhvatiti rekonstrukciju raskrižja gradnjom dvaju međusobno povezanih kružnih tokova te uređenjem oborinske odvodnje, zelenila, javne rasvjete te horizontalne i vertikalne prometne signalizacije. U sklopu projekta predviđeni su i radovi na zaštiti elektroinstalacija', rekli su za Večernji iz Grada.

Prema riječima predsjednika Vijeća gradske četvrti Trešnjevka – sjever Romana Karaturovića projekt će koštati 185 tisuća eura plus PDV.

Vozači i pješaci koji dolaze iz smjera Kranjčevićeve i Adžijine će, kako kaže, imati znatno bolju preglednost jer će dobiti dodatni manji kružni tok gdje je ranije bilo nezgrapno rješenje tzv. zelenog otoka. 'Time će se rasteretiti promet na većem kružnom toku na Novoj cesti te posljedično povećati protočnost i kapacitet raskrižja', dodaje Karaturović. A pritom se neće izgubiti nijedno parkirališno mjesto.

  • +8
Zagreb: Zatvorena Selska cesta na dijelu od Prilaza baruna Filipovića do Zagorske Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Kako piše Večernji, ove godine se planira urediti i parkiralište i kolnik u Zadarskoj, te parkiralište u Golikovoj. Pored radova na kružnom toku, u planu su, kaže Karaturović, u planu su radovi i u Kranjčevićevoj do raskrižja s Trakošćanskom, kako bi se cijela prometna zona uredila.

S radovima su već započeli prošli tjedan pa je na snazi posebna regulacija prometa. Vozači iz smjera Nove ceste do Adžijine mogu stići preko Žajine, a obilazno se do Nove ceste iz smjera Kranjčevićeve i Adžijine može stići Badalićevom. Ovakva će privremena regulacija na snazi biti do 27. srpnja jer je trenutačno onemogućen ulaz u Adžijinu i Kranjčevićevu s Nove ceste.

Promet se na toj dionici zasad odvija normalno. Prema inicijativi gradske četvrti postoji i naum da se ozeleni preizgrađenu Trešnjevku u skorijoj budućnosti. Trešnjevka bi tako trebala dobiti i potrebnu biciklističku infrastrukturu, ali i nove drvorede.