IZLAZNE ANKETE

Referendum potvrdio: Danska se pridružuje europskoj sigurnosnoj politici

01.06.2022 u 21:02

Bionic
Reading

Danska će se pridružiti obrambenoj politici Europske unije, pokazuju izlazne ankete referenduma koji se u toj zemlji održao u srijedu.

Izlazna anketa televizije DR objavljena nakon zatvaranja birališta pokazuje da je 69 posto birača za pridruživanje Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici (CSDP) EU-a. Usprotivilo se 31 posto Danaca.

Posljednji je to korak nordijskih zemalja prema snažnijoj obrambenoj integraciji sa zapadnim državama, nakon što su se Finska i Švedska odlučile na članstvo u NATO savezu.

Danska je dosad bila jedina članica EU-a izvan CSDP-a, osiguravši si izuzeće iz te mjere, kao i iz uvođenja eura, na referendumu 1993. godine o sporazumu iz Maastrichta. Danska je članica NATO saveza.

„NATO će i dalje ostati naš glavni alat, no EU daje još jedno sredstvo za osiguranje naše obrane na istoku“, rekao je uoči referenduma Mogens Jensen, glasnogovornik za pitanja obrane vladajućih socijaldemokrata.

Sudjelovanjem u CSDP-u Danskoj se omogućava sudjelovanje u zajedničkim europskim vojnim misijama, poput onih u Somaliji, Maliju i Bosni i Hercegovini.

Europska unija još uvijek ne planira formirati nadnacionalnu vojsku, no odlučila je osnovati snage za brzi odgovor, sastavljene od do 5 tisuća vojnika.