prijete štrajkom

Razgovor u ministarstvu: Ništa od povišice od 10 posto medicinskim sestrama

21.04.2023 u 12:20

Bionic
Reading

Nakon dogovora s liječnicima, 10 posto veće plaće traže i medicinske sestre i tehničari. Ako se ne udovolji njihovim zahtjevima, i oni su spremni na štrajk. U petak su razgovarali s ministrom zdravstva Vilijem Berošem.

Tomislav Dulibić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva je rekao da prvo što vladajući rade je zakon o plaćama u javnim i državnim službama. Potom će se rješavati zakon o radnopravnom statusu liječnika. Odgovarajući na pitanje hoće li plaće medicinskim sestrama i tehničarima porasti za 10 posto, kazao je da 'u ovom trenutku to sigurno neće', javio je HRT.

Predsjednica sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak kazala je da je ministar pojasnio što znači radnopravni status medicinskih sestara i tehničara u odnosu na radnopravni status liječnika. Medicinske sestre traže jednaki radnopravni status kao i liječnici. 'U radnopravnom statusu za liječnike ministar je pojasnio da je kod premijera dogovoreno da će u tom radnopravnom statusu biti samo specifičnosti, a ne materijalna prava. Materijalna prava će ići kroz zakon o plaćama', izjavila je Prašnjak.

Prašnjak je poručila kako povećanje od tri posto nije dizanje koeficijenta. 'Oni se moraju dići također minimalno 10 posto, zato što tri posto nije dizanje. Tri posto je vraćanje koeficijenta na razinu iz 2013. godine kad nam je tadašnja vlada skinula svima 3 posto', rekla je Prašnjak.

Posebna savjetnica ministra zdravstva za sestrinstvo Snježana Krpeta kaže da je problem u startnom koeficijentu za medicinske sestre. 'Sad na ovoj uredbi, ići će povećanje od tri do pet posto. 'Problem je ta startna plaća ili startni koeficijent za medicinske sestre', objasnila je Krpeta.

Samostalni sindikat zdravstva i Hrvatski sindikat medicinskih sestara poručili su u ponedjeljak da su spremni na prosvjede i štrajk ako se, nakon liječnika, i ostalim zdravstvenim i nezdravstvenim radnicima u javnozdravstvenom sustavu ne povećaju plaće za 10 posto.

'Liječnici su dobili sve, a mi momentalno nismo dobili ništa', rekla je tada Anica Prašnjak, čelnica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara.