irena hrstić

Ravnateljica pulske bolnice o dugu veledrogerijama: Bolnica nije u apsolutnom riziku, ali on postoji

26.02.2021 u 17:39

Bionic
Reading

Obnašatelj dužnosti istarskog župana Fabrizio Radin i pulski gradonačelnik Boris Miletić izjavili su u petak novinarima nakon sastanka s ravnateljicom pulske Opće bolnice dr. Irenom Hrstić da su u teškim uvjetima pandemije liječnici i medicinsko osoblje pružali prvorazrednu i odgovornu uslugu građanima

Liječnici i medicinsko osoblje nosili su najveći teret i pružali prvorazrednu, profesionalnu, odgovornu i etičnu zdravstvenu uslugu građanima, rekli su u povodu Dana hrvatskih liječnika Radin i Miletić, ističući da liječnici danas rade u otežanim uvjetima, ponajviše zbog situacije s koronavirusom i procesa gradnje nove bolnice u Puli.

Radin je rekao kako vidi bolnicu u kojoj će svi građani Istre i svi gosti dobiti vrhunsku medicinsku uslugu.

"To je poruka budućnosti, poruka optimizma. Imamo reprezentativnu zgradu i vrhunsku opremu i već sada se koncentriramo da ova bolnica raspolaže s vrhunskim kadrovima. Zbog tog razloga, dovršavamo i novu Medicinsku školu i brinemo se o osiguravanju stambenih uvjeta za liječnike koji dolaze izvan Pule", istaknuo je Radin.

Gradonačelnik Miletić izrazio je zadovoljstvo što 30-godišnji san o izgradnji nove bolnice polako postaje istarska realnost.

"Danas imamo puno bolje prostorne uvjete, a bolnica djeluje na jednoj lokaciji. Međutim, upravo su liječnici i medicinsko osoblje iznijeli sav taj teret. Osim boljeg prostora i opreme, uvijek je ključan ljudski faktor, stoga još jednom velika hvala liječnicima i svim zdravstvenim djelatnicima", rekao je Miletić.

Istaknuo je kako je želja svih u Puli da Medicinski fakultet u Puli konačno počne s radom i dobije dozvolu. Na taj ćemo način, dodao je, imati kvalitetnu zaokruženu cjelinu u javno-zdravstvenom sustavu.

Miletić i Radin su u pratnji ravnateljice pulske Opće bolnice dr. Irene Hrstić obišli i gradilište nove bolnice, čija je izgradnja počela u siječnju 2015. godine i u završnoj je fazi. Kad je riječ o opremi, realizirano je 75 posto planiranih financijskih sredstava za medicinsku i nemedicinsku opremu.

Odgovarajući na pitanje novinara, ravnateljica Hrstić je rekla da su na covid odjelu trenutačno hospitalizirana 24 pacijenta, što je deset više nego prije osam dana.

"Pacijenti su vrlo stabilno i nitko nije na respiratoru, a Rijeka je ponovno postala naš referentni respiracijski centar. Bolnica je izuzetno dobro odradila posao kad smo bili respiracijski centar, a odličan posao su odradili svi naši anesteziolozi", istaknula je.

U vezi s dugom veledrogerijama, rekla je kako "bolnica nije u apsolutnom riziku, ali rizik postoji".

"O tome smo govorili još lani. U svakom slučaju, deficita u isporukama nema", zaključila je ravnateljica Hrstić, koja nije htjela, na pitanje novinara, komentirati svoju kandidaturu za županicu.

Hristić je kandidatkinja HDZ-a.

Rekla je kako su danas tema hrvatski liječnici te kako ne treba prenositi druge poruke.

"To je moje mišljenje, a vjerujem i tuđe", poručila je ravnateljica pulske Opće bolnice dr Hristić.