DRŽAVA ZAPUSTILA POHARANA PODRUČJA

Rat je davno gotov, posljedice i dalje vidljive

21.09.2013 u 19:20

Bionic
Reading

Nedugo nakon formiranja Vlade Kukuriku koalicije, predstavnike Zajednice prognanika Hrvatske primio je Branko Grčić sa zaduženjem ministra regionalnog razvoja. Vrijeme je pokazalo da je to bio prvi i jedini put da su se sastali

'Vlada Republike Hrvatske potpuno nas ignorira, a stanje na područjima koje je država odredila od posebne državne skrbi je alarmantno', upozorava sve glasnije Josip Kompanović, predsjednik Zajednice povratnika Hrvatske.

Potom konkretno nabraja kako je posve obustavljena dodjela građevinskog materijala za gradnju kuća za mlade obitelji, stala je i prodaja stanova. Potom otvara i gospodarski set problematike. Podsjeća na svojevremeni zakon o poticanju ulaganja u ta područja s namjerom da se privuče kapital. A onda je došlo i do ukidanja toga, piše Glas Slavonije

Nasuprot tome buja nezaposlenost, bilježi se iseljavanje mladih ljudi, Kompanović kaže kako je više od 50 posto onih koji su se iselili u treće zemlje upravo s područja PPDS-a. 'Ono o čemu šutimo jest da je nezaposlenost na ovim prostorima dosegnula afričke razmjere! Dva i pol puta je veća od prosjeka nezaposlenosti u državi', ogorčeno će Kompanović. Ogorčen je jer se u posljednje dvije godine s ovim područjima događaju stvari koje ta područja vode u novu izolaciju i još težu gospodarsku i socijalnu situaciju nego do sada. Sabor je usvojio izmjene četiriju zakona koji se odnose na područje posebne državne skrbi kojima se ukidaju sva prava na tim prostorima.

'Kada ste zadnji put čuli ministra Grčića ili premijera da spominju područje od posebne državne skrbi?', retorički se pita Kompanović. A gdje su razlozi takvog ignoriranja? Jedan bi se svakako mogao pronaći u nastojanjima ove vlasti koja steže proračunski remen, izdvajanja su sve manja. Tako su drastično smanjena sredstva iz državnoga proračuna za financiranje potreba na PPDS-u, prije se izdvajalo između tri do četiri milijarde kuna, sada je taj iznos sada pao na 300 milijuna.

Više pročitajte ovdje