otvoreno

Raste vršnjačko nasilje; psihologinja: Iz fizičkog svijeta sve se više prebacuje u virtualni gdje mlade osobe borave

12.10.2022 u 22:59

Bionic
Reading

Petnaestogodišnjak pretučen u Dugom Selu, jedanaestogodišnjak izudaran u Biogradu. Tinejdžera su napali maskirani huligani, dječaka u Biogradu stariji učenici. Koliko je nasilje prisutno među djecom i mladima? Kako zaštititi žrtve? Što se poduzima protiv nasilja među djecom i mladima na društvenim mrežama?

Policijski službenik za mladež u Ravnateljstvu policije MUP-a Dragan Josipović kazao je u HTV-ovoj emisiji 'Otvoreno' kako u ovoj godini bilježimo rast kaznenih djela ili općenito kažnjivih radnji s elementima nasilja.

To se u policiji svrstava u kategoriju vršnjačkog nasilja. U prvih devet mjeseci ove godine, uspoređujući s devet mjeseci u prošloj godini, povećavanje tih kaznenih djela je dvanaest posto. Imali smo 412 kaznenih djela u odnosu na 367 kaznenih djela 2021. godine.

Josipović je istaknuo kako je taj rast evidentan. Povećan je broj kaznenih djela s fizičkim i psihičkim nasiljem, kao i kaznenih djela spolnih zlostavljanjem djece. Žrtve tih kaznenih djela su maloljetne osobe, a počinitelji su njihovi vršnjaci, odnosno osobe starosti do 21 godine.

Psihologinja Marija Roth, X. gimnazija naglasila je kako određena količina vršnjačkog nasilja postoji oduvijek, bez obzira koliko se preventivnih mjera i zaštite poduzimalo.

Dodala je kako vrijeme pandemije, ali i postpandemije pokazuje da se iz fizičkog svijeta nasilje sve više prebacuje u virtualni svijet gdje mlade osobe borave. Roth je istaknula kako je veći broj djece, koja su žrtve nasilja, o samom nasilju ne vole govoriti. Ako i podijele informaciju s odraslom osobom, mole je da to 'zadrži za sebe', odnosno da to ne izlazi iz kruga obitelji.

'Ne žele da itko u školi to sazna, odnosno da su oni bili žrtve određenog oblika nasilja', poručila je psihologinja iz X. gimnazije.

Osobe koju se žrtve nasilja, izložene su nasilju, odnosno nemaju zaštitu prijatelja. Oni su drugačiji od ostalih po nečemu.

'Ako netko u školi sazna da je žrtva zlostavljanja, onda će biti samo još i gore', dodala je.

Momir Karin, Uprava za potporu i unaprjeđenje sustava obrazovanja rekao je da prostor škole uvijek treba biti što sigurniji. Videonadzori doprinose tomu da se smanji nasilje u školama ili u krugu škola, ali i da se otkriju počinitelji.

Karin je dodao kako škole moraju biti mjesto nulte tolerancije na nasilje. Ministarstvo daje potporu školama, učiteljima putem zakonodavnog okvira da škole postanu sigurna mjesta. Većina incidenata događa se izvan zgrada škola.

Josipović je rekao kako su upravo osnovne škole mjesta, gdje se najčešće događa nasilje, što nije bio slučaj u nekim ranijim periodima. Osnovne škole to ne bi smjele nikako biti, jer se tu radi o djeci koja imaju do četrnaest godina.