zbog 'komunalne svađe'

Raspušteno gradsko vijeće Raba, hoće li posljednja afera HDZ koštati vlasti?

13.01.2024 u 10:56

Bionic
Reading

HDZ je izgubio vlast na Rabu jer oporba ne da lokalno komunalno poduzeće “Vrelo”, piše u subotu Večernji list, navodeći da nije uspio pokušaj spajanja rapskog vodovoda sa senjskim Južnim ogrankom

Nakon što je Gradsko vijeće Raba sredinom prosinca odbilo pripajanje svog velikog komunalnog poduzeća “Vrelo” senjskom trgovačkom društvu “Južni ogranak”, na samom kraju godine, 30. prosinca, sazvana je nova sjednica s istom točkom dnevnog reda i očitom namjerom da se pripajanje progura bez dogovora s oporbom. Međutim, pripajanje rapskog komunalca “Južnom ogranku” ni ovaj put nije prošlo, ovaj put s četiri glasa “za” i pet “protiv”. A kako je pao i proračun, s krajem godine raspušteno je Gradsko vijeće i grad Rab će na prijevremene izbore u roku od 90 dana.

Gradonačelnik Nikola Grgurić (HDZ) predložio je uoči sjednice odluku o prijevremenom financiranju kojom bi se formalno osigurala tri mjeseca za dogovor oko gradskog proračuna, a zapravo za dogovor oko “Vrela”, ali taj se prijedlog na kraju nije pojavio na dnevnom redu prednovogodišnje sjednice i Rab se našao pred vitalnim pitanjem tko će upravljati otočkom vodoopskrbom, ali i izvanrednim izborima.

  • +5
Nikola Grgurić Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

'Raspuštanje Gradskog vijeća za “Vrelo” znači da nema tijela koje može donijeti odluku dok se do izbora ne konstituira novo Vijeće, a za lokalni HDZ koji Rabom vlada od 2015. značit će probleme. HDZ je već imao nekoliko afera i sad ima ovu s “Vrelom” pa čak i ako ništa ne izgubi u odnosu na 2021. dovoljno je da nezavisne liste budu ujedinjene pa da ne uspije složiti većinu', kaže Lovre Ševerdija (nezavisni) pojašnjavajući da je HDZ i na prošlim izborima jedva dobio šestog vijećnika, a treba mu sedam, i da ujedinjenim nezavisnim listama izrazito ide u korist D’Hondtova metoda. Uz nezavisne vijećnike okupljene u klubu Municipium Rab pripajanje “Vrela” odbili su i SDP-ovci, a očekuje se da bi se uz njih mogla svrstati i četvrta stranačka boja na otoku, Domovinski pokret.

Vlada je temeljem Zakona o vodnim uslugama i Uredbe o uslužnim područjima predvidjela pripajanje manjih lokalnih vodoopskrbnih tvrtki poduzećima većih gradova kako bi se omogućilo lakše investiranje EU novca u vodoopskrbu. Na Rabu se pripremalo - posve suprotno - da manja senjska tvrtka “Vodovod Hrvatsko primorje - južni ogranak” pripoji njihovo “Vrelo”, najveće komunalno poduzeće na tom području, piše novinarka Večernjeg lista Nataša Vlašić Smrekar.