BLIZAK OBAMI

Rahm Emanuel ostaje gradonačelnik Chicaga

08.04.2015 u 08:17

Bionic
Reading

Rahm Emanuel, bliski suradnik američkog predsjednika Baracka Obame, ostat će gradonačelnik Chicaga u još jednom četverogodišnjem mandatu pošto je u neizvjesnoj izbornoj utrci pobijedio svog protukandidata s lijevog krila Demokratske stranke, objavljeno je u srijedu

Bivši Obamin predstojnik ureda osvojio je 55,5 posto glasova u drugom krugu izbora, dok je njegov suparnik Jesus Garcia osvojio 44,5 posto, objavio je Chicago Tribune nakon prebrojanih glasova u 94 posto izbornih jedinica.

'Hvala ti, Chicago! Zahvalan sam na mogućnosti da vam nastavim služiti, najboljem gradu, s najboljim ljudima, sljedeće četiri godine', rekao je Emanuel.

On je morao ući u drugi izborni krug pošto je u prvom krugu u veljači osvojio 45 posto glasova, prema 34 posto za Garciu, demokratskog političara s nadimkom 'Chuy' rođenog u Meksiku koji je dobio veliku podršku među latino i afroameričkim biračima.

Prilikom svoje prve kandidature 2011. Emanuel je pobijedio u prvome krugu, pa se ovaj rezultat smatra svojevrsnim porazum budući da je u odnosu na Garciu daleko poznatiji široj američkoj javnosti, a u svojoj je kampanji potrošio puno više novca.

U prvom je mandatu Emanuel uspio smanjiti nezaposlenost u gradu, ali su stanovnici Chicaga nezadovoljni visokim stopama kriminala i ubojstava.