OBRAZOVANJE I EPIDEMIJA

Ministar Fuchs otkrio što će biti s roditeljima koji odbiju testirati djecu i najavio: Za mjesec dana moguće ukidanje maski u školama

12.02.2022 u 20:44

Bionic
Reading

Gostujući u Dnevniku Nove TV, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs objasnio je što će biti s onim roditeljima koji odbiju testirati svoju djecu

Gostujući u Dnevniku Nove TV, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs objasnio je što će biti s onim roditeljima koji odbiju testirati svoju djecu.

'Za njih smo predvidjeli upitnik, na neki način, odnosno izjavu da ne pristaju testirati djecu. Dostavit će ga školi gdje dijete pohađa nastavu i neće se testirati kod kuće. U slučaju da dijete bude u kontaktu s pozitivnom osobom, to će dijete morati u samoizolaciju, a drugi ne', pojasnio je Fuchs, a prenosi Dnevnik.hr.

Fuchs je rekao da se u načelu trebaju testirati svi učenici, neovisno jesu li cijepljeni ili su preboljeli koronavirus. 'U toj varijanti ne bi ni bilo samoizolacije koja je jedna od glavnih problema odvijanja normalne nastave - licem u lice', istaknuo je ministar.

Rekao je da je prošli tjedan bilo oko sedam tisuća pozitivne djece. 'Barem tri do četiri puta više djece koja su u samoizolaciji i to je ključni element zašto smo to osmislili', ističe Fuchs.

Ukoliko se neko dijete odbije testirati, a roditelj želi, Fuchs je rekao da će škola davati upute. 'Poslali smo ravnateljima kako da postupaju s testovima i kako da komuniciraju s roditeljima', pojasnio je te dodao da postoji i video koji sve pojašnjava.

  • +26
Gužve na punktovima za cijepljenje i testiranje Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac

Fuchs je rekao da neće biti kontrole je li netko testirao dijete ili ne, već da idu na povjerenje. 'Zvuči optimistično, ali vjerujem da je djeci stalo da idu u školu i da je najveći broj roditelja savjestan', smatra Fuchs koji dodaje da ne vjeruje da će prevladavati oni koji će varati s testovima, već oni koji će odbiti testiranje.

Upitan što će učiniti ako se antivakseri pojave ispred škola, Fuchs je rekao da je to dio populacije koji će, što god da se napravi, biti protiv. 'Ravnatelji su dobili upute, zove se policija', rekao je Fuchs.

Ministar je najavio i da će se razmisliti o ukidanju maski u školi kroz mjesec dana. 'Razgovarat ćemo s HZJZ-om', kazao je Fuchs.