ŠESTA OBLJETNICA ŠTRAJKA

Radnice Kamenskog: Pokretali su nas ženski ponos i nada

21.09.2016 u 14:30

Bionic
Reading

Bivše radnice tvornice Kamensko pozvale su građane da im se pridruže danas u 16 sati ispred zgrade nekadašnje tvornice kako bi obilježili šestu obljetnicu štrajka na Trgu Franje Tuđmana, mjestu na kojem je započela njihova borba u kojoj, kako podsjećaju, 'nisu uspjele obraniti svoju tvornicu, ali ne zato što su bile preslabe, već zato što je na drugoj strani bio pomno osmišljen i dobro uhodan mehanizam koji je na kraju ostvario svoj cilj, a to su nekretnine i zemljište'

Navršilo se danas točno šest godina od propasti tvornice Kamensko, šest godina od štrajka glađu kojim su radnice pokušale obraniti tvornicu nazivanu 'perjanicom tekstilne industrije' i pokušale dobiti svojih pošteno zarađenih pet plaća i po pola otpremnine.

Još uvijek ih nisu dobile, a Kamensko je prodano za tričavih 24 milijuna kuna, dok su još mnogi radnici i radnice iz drugih sličnih mučnih priča postali samo broj na Zavodu za zapošljavanje.

Radnice su stoga pozvale sugrađanke i sugrađane da im se pridruže u Parku Franje Tuđmana - 'parku koji je obilježio njihovu patnju i mjesto na kojem su štrajkale glađu': 'Budući da nas od samog početka pratite, bodrite i pomažete, pozivamo vas da i dalje budete naš glas te da budete s nama jer zajedno možemo više.'


'Spuštali su nam glave, ali dizali su nas ženski ponos i nada'

Podsjetimo, nakon što im dvije godine nisu plaćani doprinosi, dio radnica je potkraj rujna 2010. godine započeo štrajk glađu, koji je trajao devet dana, a zatim je njih 430 krenulo u opći štrajk. Sredinom listopada iste godine proglašen je stečaj s nagomilanim dugom od 82 milijuna kuna, a Kamensko je ugašeno. Dio radnica pokrenuo je 2011. udrugu Otvoreno Kamensko da bi jedna drugoj bile utjeha i podrška u egzistencijalnoj krizi.

'Kad smo tražile posao, vrijeđali su nas da smo babe i da ne vrijedimo. Spuštali su nam glave, ali smo ih brzo dizale i to nas je pokretalo, taj ženski ponos i nada', prisjetila se jedna od radnica i predsjednica udruge Đurđa Grozaj u jednoj od prigoda kada bi ih obilazili političari ne bi li ubilježili još koji politički bod.


Kako su se političari gužvali ne razvezujući čvor Kamenskog

U jednoj takvoj baš prije osam mjeseci ukazala im se predsjednica Kolinda Grabar Kitarović da bi im uručila industrijsko glačalo, kupljeno sredstvima proračunske naknade za troškove predizborne kampanje, i tom prigodom njihov poduzetnički duh, upornost i empatiju istaknula kao primjer koji pokazuje kako Hrvatska može uspjeti.

'Jedino kroz razvoj poduzetništva, malog, srednjeg i velikog, možemo stvarati nova radna mjesta, novu vrijednost i državu ne samo izvući iz recesije, nego i povesti na put blagostanja koji vidim da će doći', kazala je onomad predsjednica pustivši u pogon glačalo koje su, kao i druge strojeve što su ih dobile na poklon, radnice po donatorici nazvale Kitarovićka

Ali kročile su predsjedničke noge udrugom Kamensko i prije Grabar Kitarović pa se tako radnicama s Pantovčaka ukazao i Ivo Josipović te im je kao predsjednik poklonio šivaću mašinu, tzv. rupičarku, koju su radnice prigodno nazvale Josipovićka

Bivši je stanar Pantovčaka tada ispunjavao ranije obećanje koje je dao na dan kad je radnice Kamenskog posjetio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Čuvši za Josipovićevo obećanje, Bandić je kazao: 'Ako je predsjednik dao jedan, ja vam dajem tri stroja!', misleći na 'iberdek', 'štikericu' i 'gumbericu'.

Josipovićev i Bandićev stroj, baš kao i pegla predsjednice, Kitarovićka, dobili su ime ugravirano na pločice na strojevima – Josipovićka i Bandićka - a Bandić je kasnije i 'briljirao' manekenskim nastupom na humanitarnoj modnoj reviji Kamenskog, dok su radnice u kampanji za Josipovića šivale jakne, a htjele su doći na Pantovčak 'uzeti i predsjednici mjeru' za odjeću kojoj će joj sašiti.


Kamensko - priča o borbi radnica protiv jagme za nekretninama i zemljištem

No u pozadini svega toga skrivala se mučna priča o tvornici koja je bila i predmetom istraga zbog sumnji u uništavanje namjernim i sustavnim brojnim zaduživanjima zbog nekretnina vrijednih najmanje 10 milijuna eura.

Nekretnine Kamenskog prodane su krajem ožujka ove godinetek na 14. javnoj dražbi, i to po najnižoj cijeni od 24 milijuna kuna, a zemljište je inače procijenjeno na 73,5 milijuna kuna. Nekretnine je kupila tvrtka iz Križevaca s bogatom tradicijom u visokogradnji, Radnik, u većinskom vlasništvu malih dioničara, a najveći pojedinačni vlasnik s udjelom od 48 posto je direktor Mirko Habijanec, koji vodi kompaniju od 1997. te je dugogodišnji član HDZ-a i njegov redoviti donator.

Prema urbanističkom planu Zagreba, lokacija na kojoj se nalazi Kamensko je mješovite namjene, u pretežnoj mjeri namijenjena za poslovnu izgradnju. Lani je na lokaciji nekadašnje prodavaonice Kamenskog koja se nalazi odmah uz istoimenu tvornicu započela gradnja stambene peterokatnice, a investitor je tvrtka Energija i graditeljstvo iz Zagreba koja je zemljište kupila od Hypo Leasinga.

S obzirom na sve navedeno, radnice poručuju: 'Nismo uspjele obraniti našu tvornicu, ne zato što smo bile preslabe, već zato jer je na drugoj strani bio pomno osmišljen i dobro uhodan mehanizam koji je na kraju i ostvario svoj cilj, a to su nekretnine i zemljište. Kako drugačije protumačiti podatak da je početna procjena tvornice Kamensko na Trgovačkom sudu u Zagrebu iznosila 125 milijuna kuna, a prodana je za 24 milijuna kuna?'

'Nažalost, od 2010. godine do danas u Hrvatskoj je uništeno, namjerno ili nesposobnošću uprava, previše tvornica poput naše, a vi, radnici i radnice, koji ste ih stvarali, postali ste poput nas - samo broj na Zavodu za zapošljavanje', podsjećaju radnice i pozivaju: 'Okupimo se zato i pokažimo javnosti naše i vaše ruke - ruke koje su stvarale i davale, a ne uništavale i zatirale. Ruke ponosnih i čestitih ljudi.'