NASTAVAK TRAKAVICE

Radman na sudu zbog 'afere nanbudo'

20.09.2013 u 16:09

Bionic
Reading

Među tri svjedoka čijim je ispitivanjem danas nastavljeno ponovljeno suđenje Srećku Ferenčaku u 'aferi nanbudo' bio je i ravnatelj HRT-a Goran Radman koji je kao direktor Microsofta pregovarao o najmu prostorija u zgradi koju je Hrvatski nanbudo institut (HNI) planirao izgraditi na zemljištu namijenjenom centru za invalide.

To su zemljište, kupljeno 1996. od grada Zagreba po povoljnim uvjetima, Ferenčak i Turković u konačnici po višestrukoj cijeni prodali Konzumu, zbog čega su optuženi i osuđeni na godinu i pol zatvora. No, presudu je u međuvremenu ukinuo Vrhovni sud pa se suđenje ponavlja.

Radman je posvjedočio da je kao izvršni direktor Microsoft Hrvatske 2000 razgovarao s Turkovićem i iskazao interes za najam tisuću četvornih metara poslovnog prostora u zgradi koju je nanbudo institut planirao graditi u Novom Zagrebu. No, do realizacije nikada nije došlo, a Radman nije znao reći zbog čega.

Slično je svjedočio i Branimir Vlajo koji je 2001. i 2002. bio direktor Olympusa za Hrvatsku. I njegova je tvrtka, prisjetio se, bila zainteresirana za najam prostora, no sve je ostalo samo na ideji.

Željko Uhlir koji je od 2001. bio pročelnik Ureda za upravljanje imovinom Grada Zagreba kazao je da je u vrijeme kada je 'afera nanbudo' izašla u javnost dobio nalog od gradonačelnice Vlaste Pavić da istraži slučaj.

'Grad, koji je prodao zemljište HNI, mogao je ograničiti način njegova korištenja, no to nije učinio', kazao je Uhlir. Dodao je i da je HNI prema ugovoru trebao platiti stvarne troškove i rentu koja se ne bi obračunala da je objekt bio samo za socijalnu namjenu.

Ferenčak i Turković još od prvog suđenja ponavljaju da nisu krivi. Tvrde da isprva nisu planirali prodati zemlju te da su u projekt uložili vlastiti novac i da nikoga nisu oštetili.