objektivne i nepristrane informacije

Radio Slobodna Europa želi probiti zid ruske propagande

30.01.2022 u 09:18

Bionic
Reading

S obzirom na to da su velike ruske snage raspoređene kod ukrajinske granice, Radio Free Europe/Radio Liberty pokušava probiti se kroz „zid ruske propagande”, rekao je njegov direktor za Europu za AFP

Radio Free Europe/Radio Liberty, sa sjedištem u Pragu, osnovan je 1950. kao antikomunistički medij koji će emitirati programe u sovjetskom bloku što je pridonijelo rušenju tih totalitarnih režima četiri desetljeća poslije.

Radio sada emitira na 27 jezika, uključujući ruski, bjeloruski i ukrajinski, u 23 zemlje, od kojih mnoge jako guše medijske slobode.

U Ukrajini ima više od 200 novinara i ima veliku ulogu u izvješćivanju o prijetećem sukobu na ukrajinskoj granici, rekao je Kiril Suhotski, regionalni direktor za Europu i TV produkciju.

„Naša uloga je pružati našoj publici objektivne i nepristrane informacije s obje sukobljene strane. Mi se ne svrstavamo niti na jednu stranu”, rekao je.

„Probijamo zid ruske propagande”.

Zapad optužuje Rusiju da širi dezinformacije kako bi opravdala svoje postupke, dok Rusija tvrdi da Zapad ima krivu percepciju krize.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova nedavno je ocijenilo „besmislicom” i „provokacijom” izvješća iz Britanije da Moskva planira postaviti proruskog vođu na vlast u Kijevu.

RFE/RL, koji ima ciljanu publiku od 37 milijuna ljudi, pojačao je aktivnosti u regiji nakon ruske aneksije Krima 2014. godine.

Pokrenuo je televizijsku postaju Current Time na ruskom, kao i programe za publiku u Donbasu i na Krimu.

„Moj dečko je ondje”

Novinari radio postaje, stalno zaposleni i honorarci, konstantno su suočeni s prijetnjama ruskih i pobunjeničkih vlasti.

Neki su već završili u zatvoru, poput Vladislava Jesipenka, kojem prijeti 15 godina zatvora zbog špijunaže.

Njihov rad kreće se od izvješćivanja s terena do tzv. novinarstva otvorenog koda.

Prošli tjedan, novinar RFE/RL-a izvijestio je o tome kako se ruske snage gomilaju na ukrajinskoj granici prateći desetke profila na TikToku.

„Vojnici su dijelili na TikToku video-snimke kako se približavaju granici i bilo je na stotine komentara u stilu 'Oh, moj sin ide onamo', 'Moj sin je u tom vlaku' ili 'Moj dečko je ondje'”, rekao je Suhotski.

„I mi smo počeli razgovarati s njihovim obiteljima i iznenada smo dobili sliku desetaka tisuća vojnika koji se kreću prema Bjelorusiji, prema ukrajinskoj granici, to smo mogli učiniti samo prateći TikTok profile”, rekao je.

"Bijeli šum"

RFE/RL, koji financira američki Kongres, namjerava se boriti i protiv, kako tvrdi, ruskih dezinformacija.

„Formiramo novu skupinu u Kijevu koja će brzo reagirati istoga dana na lažne vijesti, dezinformacije, propagandu, reći jednostavno OK, ovo je istina, ovo nije istina”, rekao je Suhotski.

„Rusija je jako brzo shvatila da za uspješnu propagandu ne treba lagati. Morate samo uskratiti kontekst i stvoriti bijeli šum”.

„Naša zadaća je dati kontekst kako bi naša publika sama donijela odluke, a to ruske vlasti smatraju prijetnjom”, rekao je.

Prisjećajući se pokušaja Moskve da omete RFE/RL-ove emisije tijekom hladnog rata, Suhotski je rekao da je raznolikost ključna.

Radio je prisutan na Facebooku, Twitteru i na ruskim društvenim medijima.

„Cijelo digitalno okruženje brzo se mijenja i ako se ne budemo mijenjali s njime, zaostat ćemo”, rekao je.

„Možete blokirati internetsku stranicu, ali jako ćete teško blokirati Facebook ili YouTube. Rusija to još ne može”.

„U tome je ljepota društvenih medija koji nas mogu onamo prenijeti unatoč pokušajima vlasti da nas blokiraju”.