PRST DOLJE PLANU MINISTRA PAVIĆA

Radimir Čačić: Ovakva reforma mirovinskog sustava je protuustavna

03.07.2018 u 10:11

Bionic
Reading

Varaždinski župan i predsjednik Narodne stranke - Reformisti, koja podržava tanku vladajuću većinu u Hrvatskom saboru, Radimir Čačić u utorak je izjavio da drugi stup obaveznog mirovinskog osiguranja treba zadržati i ojačati, što nijedna Vlada RH nije napravila. Neće podržati model koji predlaže ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić jer je, smatra, protuustavan i direktno šteti građanima

'Sve im je preče od zaposlenih. Ukidanje drugog stupa je protuustavno. Ne možete se igrati na ovaj nečist način. Nismo do sada bili u stanju prepoznati investicijske potencijale drugog stupa, a o tome govorim već 10 godina', kazao je Radimir Čačić u razgovoru za N1.

Predsjednik reformista smatra da treba skinuti dug državi s vrata, podići rejting i dati stabilnost mirovinskim fondovima.

'Ne upravlja se dobro. Fondovi su se ponašali na način da im je interes države i građana bio zadnji', kaže Čačić te naglašava da je cijela ova igra s ukidanjem Fonda bez pameti da bi ministar financija Zdravko Marić za nekoliko godina dobivao viškove novih sredstava, a generacije za 20 godina ostale bez mirovina.

Čačić tvrdi da je jedan od razloga egzodusa u zapadnu Europu to što ljudi znaju da neće imati ozbiljne mirovine i traže sigurnost da će sutra moći preživjeti. 'To je demografska mjera, drugi mirovinski stup treba zadržati i jačati. Nadam se da će Vlada imati dovoljno pameti', kazao je varaždinski župan.

Kao moguće rješenje vidi ulazak mirovinskih fondova u vlasništvo autocesta jer se tako skida dug s države, diže investicijski rejting, popravlja gospodarska slika...

Čačić je kazao i da spuštanje PDV-a od jedan posto građani neće ni osjetiti jer pola od toga odlazi stranim građanima i uvoznicima, a tako poklanjamo novac i smanjujemo konkurentnost svog gospodarstva.

  • +14
Radimir Čačić Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja