'NEĆEMO VAM PRAVITI PROBLEME'

Radikalna grčka Syriza podupire Hrvatsku!

31.05.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Grčka kriza u prvi plan je izbacila novu političku snagu Syrizu, koaliciju radikalne ljevice. Najnovije ankete govore da će gotovo sigurno nakon izbora u lipnju preuzeti odgovornost za upravljanje nad Grčkom. Premda su i u samoj Syrizi svjesni da su iznenađenja moguća, sjetimo se slučaja Tomislava Nikolića u Srbiji

S obzirom na to da je riječ o stranci koja je u vrijeme dominacije desne Nove demokracije i lijevoga PASOK-a bila na marginama političkog sustava, njezini stavovi o Hrvatskoj potpuno su nam nepoznati, pa i to kako će se odnositi prema ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom i hoće li se zbog vlastitih problema uopće imati vremena s tim se baviti.

Razgovarali smo s Yannisom Bournous koji je zadužen za europska pitanja unutar Syrize i koji nam je rekao da ne moramo strahovati za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom u grčkom parlamentu.

'Mi jasno podupiremo članstvo svih zemalja zapadnog Balkana u Europskoj uniji sve dok je ta odluka odraz želja naroda i donesena je na demokratski način', kazao je Bournous. Druga je stvar kada je riječ o NATO-u, koji smatraju mnogo opasnijim od Europske unije i mišljenja su da bi za zemlje zapadnog Balkana, koje još nisu ušle, bilo bolje da ne ulaze u taj vojni pakt.


Bournous je smatra da je od pitanja ulaska u članstvo važnija potpuna integracija u Europsku uniju, u čemu zemlje zapadne Europe nisu iskrene, što se može vidjeti i na primjeru Rumunjske i Bugarske. Tim zemljama se i nakon ulaska u EU nameću brojna ograničenja i onemogućuje potpuna integracija.

Što se tiče same Grčke, ako Syriza pobijedi na izborima i njezin vođa Alexis Tsipras postane premijer, oni neće tražiti napuštanje eurozone. Cilj je ostati u eurozoni, govori Bournous, ali i pronaći novi model rješenja grčkih problema. Priče o napuštanju eurozone, kaže, podmetanja su političkih protivnika Nove demokracije i socijaldemokrata iz PASOK-a, ali nekih grčkih mainstream medija.

'Syriza smatra da treba promijeniti strogi plan štednje koju diktiraju grčki vjerovnici, EU i MMF. Nužno je pronaći novo prihvatljivije rješenje jer nametnuto u potpunosti onemogućuje razvoj Grčke', kazao je Bournous. Nametnuto rješenje u prvom redu je pogodilo srednju klasu, kaže on, koja bi trebala biti nositelj rasta, dok je ostalo mnogo prostora za oporezivanje bogatih.