KONTAMINIRANO PODZEMLJE

Radijacija u vodi 10.000 puta veća od norme!

01.04.2011 u 13:19

Bionic
Reading

Radioaktivnost u podzemnim vodama ispod oštećene japanske nuklearne elektrane Fukushima sada je 10.000 puta veća od dopuštene, priopćio je vlasnik i operater TEPCO, dodajući da se najvjerojatnije nije probila do zaliha vode za piće

Jod-131, radioaktivna tvar koja se brzo razgrađuje, pronađena je na dubini od 15 metara ispod jednog od reaktora, izvijestio je glasnogovornik TEPCO-a Naoyuki Matsumo.

Seiki Kawagoe, profesor zaštite okoliša na Sveučilištu Tohoku, kaže da nije izvjesno da će radioaktivna tvar zagaditi vodu za piće jer radijacija u zemlji nestaje jednakom brzinom kao i ona u moru.

No, postoje dva načina na koja jod ipak može kontaminirati vodu za piće. Prvo, ukoliko dospije u okolne bunare. S obzirom da je na snazi proglas o zoni evakuacije, opasnosti ne bi smjelo biti. Ipak, kako frustriranost mještana raste, oni se sve više vraćaju u to područje kako bi provjerili što im je s kućama.

Drugo, postoji opasnost da se kontaminirana voda probije do podzemnih vodnih tokova koji se spajaju s rijekama korištenim za dobivanje pitke vode. Tomohiro Mogamiya, dužnosnik Odjela za vode Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, smatra da je takav razvoj događaja 'krajnje nevjerojatan' jer bi se podzemne vode trebale kretati prema oceanu, a nuklearka se nalazi na samoj morskoj obali.

U blizini su dva postrojenja za filtiranje pitke vode, a oba su zatvorena jer su unutar evakuacijske zone. Jedno postrojenje filtrira vodu iz rijeke Kido na jugu, a drugo uzima podzemnu vodu s područja pod Odakom na sjeveru. Oba postojenja su na udaljenosti od nekoliko kilometara od nuklearke, što znači i na većoj nadmorskoj visini.

'Kada se ljudi vrate kućama, testirat ćemo vodu da se uvjerimo da je sigurna', najavio je Masato Ishikawa, djelatnik Odjela za hranu lokalne vlasti Fukushime.

Aktivist probio ogradu Fukushime automobilom

Aktivist koji se zalaže za ukidanje nuklearnih elektrana pokušao se automobilom probiti u krug oštećene nuklearke Fukushima Daiichi. Kada mu to nije uspjelo, odvezao se do 10-ak kilometara udaljene nuklearke Fukushima Daini, gdje je uspio probiti ulaznu ogradu.

Obje nuklearke pripadaju kompleksu Fukushima i strogo su čuvane. Poduzetnog aktivista u namjeri da uđe u kontaminiranu elektranu spriječili su radnici. Japanska agencija za nuklearnu i industrijsku sigurnost naredila je TEPCO-u da poduzme sve potrebno za zaštitu nuklearnog materijala.

Nakon incidenta otkriveno je da je aktivist Hikaru Watanabe, nezaposleni 25-godišnjak iz Tokija, javlja japanska agencija Kyodo. Razlog njegovog upada u nuklearku ostaje nepoznat. TEPCO je priopćio da je Watanabe 12 minuta vozio oko elektrane prije nego što se zaletio u zapadnu ogradu te je pozvana policija koja ga je zaustavila u daljnjem pohodu.

'Nakon što je njegov automobil odvezen, zagradili smo ulaz vlastitim vozilima', priopćio je TEPCO.

Watanabe i njegov automobil dekontaminirani su prije ulaska u policijsku stanicu.

Nije službeno potvrđeno da je 50 minuta ranije Watanabe pokušao skršiti ogradu na ulazu u Daiichi, gdje su ga u toj namjeri osujetili radnici TEPCO-a.

Potres magnitude 9 stupnja Richtera i cunami koji su pogodili Japan 11. ožujka rezultirali su sa 28.000 mrtvih i nestalih te niz nesreća i curenja radioaktivnosti u nuklearnoj elektrani Fukushima.

Fukushima