'artgemeinschaft'

Racija protiv neonacista diljem Njemačke: Zabranjena rasistička germanska sekta

27.09.2023 u 09:45

Bionic
Reading

Njemački MUP zabranio je rasističku germansku sektu 'Artgemeinschaft' koja okuplja između ostalog i militantne neonaciste i prema kojoj je 'nordijska vrsta' superiorna nad ostalim ljudima. Policija od ranih jutarnjih sati pretražuje stanove četrdesetak članova rasističke i germanske vjerske zajednice u dvanaest saveznih pokrajina

Nešto više od tjedan dana nakon zabrane neonacističke udruge Hammerskinsa, njemački MUP pod ministricom Nancy Fraeser, koja dolazi iz redova SPD-a, zabranio je djelovanje još jedne ekstremno desničarske skupine. Policija od jutros pretražuje 39 članova rasističke vjerske zajednice 'Artgemeinschaft'. Prema riječima šefice MUP-a zabranjen je i rad manjih skupina s neonacističkim karakterom koje su djelovale zajedno s ovom sektom. Od jutros traje policijska racija u 12 saveznih pokrajina, u kojoj se zapljenjuje imovina članova sekte, a u međuvremenu je i blokirana njihova internetska stranica.

Prema pisanju Spiegela, ova germanska vjerska zajednica jedna je od najstarijih ekstremno desničarskih skupina u Njemačkoj. Na svojoj su internetskoj stranici otvoreno propagirali svoju etničko-rasističku ideologiju s militantnim karakterom, pozivajući na borbu i smrtni prezir prema svemu negermanskom. Rasistička sekta osnovana je 50-ih godina 20. stoljeća, a od 1957. djeluje kao registrirana udruga sa sjedištem u Berlinu.

Prema zadnjem izvješću Bavarskog ureda za zaštitu ustava, riječ je o vrlo važnoj karici na neonacističkoj mapi Njemačke. Kako bi zaštitili Germane od miješanja s drugim 'vrstama', vođe sekte su svojim sljedbenicima nametnuli pravila koja podsjećaju na nacističku arijevsku maniju u Trećem Reichu. Jedan od zahtjeva je i da se njihovi sljedbenici 'ne smiju miješati s drugim vrstama'. Procjenjuje se da udruga ima oko 90 članova, no na njihovim skupovima zna biti i više od 300 ljudi, među kojima znaju biti i djeca i mladi.