SIGURNOSNI RIZIK

Putinova fotografija pred računalom pokazala da se služi zastarjelim operativnim sustavom

19.12.2019 u 10:06

Bionic
Reading

Objavljujući promotivnu fotografiju ruskog predsjednika Vladimira Putina pored upaljenog računala, njegov uži kabinet i tajne službe smetnuli su s uma to da bi ta fotografija mogla itekako naškoditi najmoćnijem čovjeku Rusije

Putin se, sudeći po fotografiji koju je objavio službeni Kremlj, i nadalje služi zastarjelim Microsoftovim operacijskim sustavom XP, a što sugerira programska traka na dnu monitora računala.

Microsoft je, podsjetimo, još 2014. godine prestao proizvoditi nadogradnje za operativni sustav XP, a upozorili su i kako bi računala koja koriste taj softver mogla biti izložena sigurnosnim rizicima. Prema pisanju britanskih medija, Rusija je uvela ograničenja na uvozni softver koja sprečavaju Putina da nadogradi zaštitu za već postojeći sustav.

Korištenje operativnog sustava Windows XP, koji je ušao u globalnu upotrebu 2011. godine, odobrile su tehničke službe ruske vlade, dok je posljednji Microsoftov sustav Windows 10 odobren isključivo za računala koja ne sadrže državne tajne. Stoga se mnogi s pravom pitaju znači li to da Putin nema pristup državnim tajnama.

Britanski Daily Mail piše kako su ruski dužnosnici planirali u potpunosti ukinuti operacijski sustav američke proizvodnje i zamijeniti ga ruskim. Pojedine vladine agencije već su prešle na ruski sustav Astra Linux, no Kremlj to još uvijek nije učinio. Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov pak nije znao objasniti novinarima zašto Putin koristi neprikladni sustav.

Ruski predsjednik nije ljubitelj računalnih dostignuća, a ranije je priznao da uopće ne posjeduje pametni telefon. Prije dvije godine pohvalio se učenicima jedne ruske osnovne škole da jedva koristi internet i da ga društvene mreže uopće ne zanimaju.

Za razliku od Putina, ruski premijer Dmitrij Medvedev koristi iPhone, a ima i službeni profil na Instagramu.