KREMLJ NA OPREZU

Putinov saveznik traži zapljenu imovine Rusima koji iz inozemstva 'vrijeđaju' državu

13.01.2023 u 16:35

Bionic
Reading

Bliski saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, Vjačeslav Volodin, predložio je u petak zapljenu imovine Rusima koji su napustili zemlju i "vrijeđaju" državu i njezine oružane snage iz inozemstva

Prijedlog Vjačeslava Volodina, predsjednika donjeg doma parlamenta, očito je bio usmjeren na predstavnike oporbe koji su osudili rat u Ukrajini nakon što su pobjegli iz zemlje kako bi izbjegli uhićenje. Mnogi od njih proglašeni su "stranim agentima".

"Neki naši sugrađani smatraju da je moguće vrijeđati Rusiju, njezine stanovnike, vojnike i časnike, te otvoreno podupirati zlikovce, naciste i ubojice", rekao je Volodin. "Njihov cilj je jasan - okoristiti se i pokušati održati svoju dobrobit u inozemstvu", napisao je Volodin na svom Telegram kanalu.

Volodin je rekao da postojeći pravni odgovori za borbu protiv ekstremizma, "rehabilitacije nacizma" ili diskreditacije oružanih snaga, što je već kažnjivo u Rusiji novčanim i zatvorskim kaznama, nisu dovoljni protiv "odmetnika" iz inozemstva.

"Dok su u inozemstvu, oni iznajmljuju nekretnine i nastavljaju primati uplate na trošak ruskih građana. Istovremeno si dopuštaju javno ocrnjivati Rusiju, vrijeđati naše vojnike i časnike. Osjećaju da ih se ne može kazniti i vjeruju da ih pravda ne može dostići", rekao je.

  • +9
Rusija je porinula nove ledolomce na nuklearni pogon prošlog mjeseca Izvor: Profimedia / Autor: Alexei Danichev / Sputnik / Profimedia

Volodin smatra da je treba ažurirati kazneni zakon klauzulom o oduzimanju imovine takvim osobama radi naknade počinjene štete. Nije jasno hoće li takva mjera ići pred parlament ili koliko brzo.

"Komplicirano je"

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov oprezno je reagirao na Volodinove prijedloge. Peskov je rekao da je to "vrlo komplicirano pitanje" i da ruske građane ne treba tretirati kao neprijatelje.

"Neprijatelji su neprijatelji i moramo se boriti protiv njih, ali svi ostali su naši građani i trebaju ostati naši građani", citirala je Peskova državna novinska agencija TASS.

Volodin je predsjednik Dume od 2016., a prije toga je imao visoku ulogu u predsjedničkoj administraciji.

Kao član Putinova Vijeća sigurnosti, 58-godišnji Volodin ima redovan pristup predsjedniku. Kao predsjednik Dume, osigurao je da ključne politike Kremlja učinkovito prolaze kroz zakonodavne postupke, uključujući zakone kojima se kažnjava kritiziranje rata i aneksija okupiranih ukrajinskih regija.