JEVGENIJ PRIGOŽIN

'Putinov chef' najavio protutužbu protiv SAD-a tešku 50 milijardi dolara

20.03.2020 u 21:22

Bionic
Reading

Nakon što je američko ministarstvo pravosuđa odustalo od sudskog progona ruskih kompanija koje su povezane s Jevgenijem Prigožinom, ovaj biznismen koji je usko povezan s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom najavio je u četvrtak tužbu protiv Sjedinjenih Država zbog nepravednih optužbi, 'tešku' 50 milijardi dolara

Prigožin, koji je poznat kao 'Putinov chef' jer je vlasnik catering tvrtke koja osigurava hranu na događajima u organizaciji Kremlja, objavio je priopćenje o tužbi nakon što je američko ministarstvo pravosuđa u ponedjeljak naglo odbacilo optužbe na račun njegove kompanije Concord.

Američki tužitelji su optužili Concord da stoji iza kampanje za pomoć aktualnom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu da pobijedi na predsjedničkim izborima 2016. godine. Ova vijest, ističu agencije, uslijedila je tek nekoliko dana nakon što je objavljeno kako postoji svjedok koji može dokazati izravnu umiješanost Prigožina u američke izbore.

'Odustajanja od tužbe protiv Concorda znači da su navodi o mojem i ruskom namještanju izbora bili laž i fikcija. Stoga spremamo tužbu zbog nepravednog sudskog progona', kazao je Prigožin, najavivši kako će tražiti odštetu od 50 milijardi dolara. Uz to, dodao je kako su američke vlasti odustale od sudskog progona iz straha od 'lošeg publiciteta i poštenog suđenja'.

Tvrtka Concord, koja financira tzv. tvornicu trolova sa sjedištem u Sankt Peterburgu, poznatiju kao Agencija za istraživanje interneta, navedena je u optužnici protiv 13 ruskih biznismena i tri ruske kompanije. Optužnica je, podsjetimo, rezultat 22-mjesečne istrage o navodnom ruskom uplitanju u američke predsjedničke izbore 2016. godine.

Američko ministarstvo pravosuđa priopćilo je da daljnji postupak protiv Prigožinove kompanije 'ne promovira interese pravde ni nacionalne sigurnosti.