ukazom na HAKERe

Putin zabranio anonimnost na internetu

12.05.2017 u 21:42

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je potpisao ukaz protiv anonimnosti na internetu, kojim bi trebali biti uređeni i svi servisi na virtualnoj mreži, a koji imaju funkciju sredstava masovnog informiranja

Kako stoji u priopćenju Kremlja, vođene 'Strategijom razvoja informacijskog društva u Ruskoj Federaciji 2017. - 2030.', ruske vlasti će se idućih šest mjeseci posvetiti podršci tradicionalnim medijima i uređivanju servisa koji su im slični, poput društvenih mreža, internetske televizije, messengera i sličnih sustava.

Te su mjere, kako stoji u spomenutom dokumentu, potrebne kako bi se u Rusiji formirao 'informacijski prostor koji uzima u obzir potrebe građana i društva kako bi dobili kvalitetne i vjerodostojne informacije'.

U ukazu je, također, predloženo uvođenje mjera kojima bi se zabranila anonimnost na internetu, čime bi se spriječila 'neodgovornost i nekažnjivost' korisnika interneta.

Planirano je i stvaranje sustava koji bi jamčio sigurnost korisnika i povjerljivost njihovih informacija.

Mjere bi trebale biti izrađene do 1. listopada ove godine, a one bi omogućavale državnim tijelima prelazak na lokalna sredstva i sustave za šifriranje i zaštitu ruske informacijske strukture od hakerskih napada.