kremlj se oglasio

Putin se sastao s Prigožinom i vagnerovcima, razgovor trajao tri sata

10.07.2023 u 14:15

Bionic
Reading

Predsjednik Vladimir Putin razgovarao je u Kremlju s osnivačem plaćeničke skupine Wagner Jevgenijem Prigožinom i njegovim zapovjednicima o oružanoj pobuni koju su Wagnerovci pokušali izvesti protiv vojnoga vrha ruske vojske, rekao je u ponedjeljak Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov

O sastanku je prvi izvijestio francuski list Liberation, koji je objavio da se Prigožin sastao s Putinom i šefom Nacionalne garde Viktorom Zolotovim te sa šefom vanjske obavještajne službe SVR Sergejem Nariškinom. Sastanak je, kako je kazao Peskov, održan 29. lipnja, pet dana nakon što je pobuna prekinuta. Mnogi smatraju da je ta pobuna predstavljala najveći izazov za Vladimira Putina otkako je došao na vlast krajem 1999.

Peskov je novinarima rekao da je Putin na sastanak pozvao 35 ljudi, među kojima i zapovjednike Prigožinovih i Wagnerovih jedinica te da je sastanak trajao tri sata. "Možemo vam samo reći da je predsjednik iznio svoje mišljenje o akcijama Wagnerovaca na bojišnici za vrijeme specijalne vojne operacije u Ukrajini, kao i svoju procjenu događaja od dana pobune, 24. lipnja", rekao je Peskov novinarima.

Dodao je da je Putin saslušao objašnjenja zapovjednika o tomu što se tada dogodilo te im je ponudio više mogućnosti, kada je posrijedi zaposlenje i nastavak sudjelovanja u borbama. "Zapovjednici su iznijeli svoju verziju događaja od 24. lipnja. Istaknuli su da su vjerni pristaše i vojnici šefa države i vrhovnoga vojnog zapovjednika. Kazali su i da su spremni nastaviti se boriti za domovinu", prenio je Peskov.

Kratka pobuna koju je predvodio Prigožin, u sklopu koje su Wagnerovci preuzeli kontrolu nad južnim gradom Rostovom na Donu i nad zgradom vojnog stožera, ugušena je nakon dogovora u kojemu je posredovao bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko.

  • +19
Wagnerovci napustili Rostov Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Putin je događaje usporedio s nemirima koji su zahvatili Rusiju uoči Ruske revolucije 1917., te je zahvalio ruskoj vojsci i sigurnosnim službama što su spriječile nastanak kaosa i izbijanje građanskog rata. Prigožin je rekao da cilj pobune nije bio svrgnuti vladu, nego "privesti pravdi" vojne zapovjednike zbog njihovih pogrešaka i neprofesionalnih poteza koje su povukli u borbama u Ukrajini.

Putin je na funkciji ministra obrane zadržao Sergeja Šojgua, ali i načelnika Glavnog stožera Valerija Gerasimova, odbivši Prigožinov poziv da ih smijeni.

Sukladno uvjetima sporazuma kojim je okončana pobuna, Prigožin je trebao otići u Bjelorusiju, no Lukašenko je prošli tjedan kazao da se on vratio u Rusiju te da Wagnerovi borci još nisu prihvatili ponudu o preseljenju u Bjelorusiju, pa se nameće pitanje o provedbi sporazuma.