SVJESNI OPASNOSTI

Putin: Rusija će poduzeti mjere zbog američkog štita

13.05.2016 u 17:23

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u petak da će Rusija poduzeti mjere kako bi se suočila s prijetnjama koje predstavlja postavljanje američkog proturaketnog štita u Poljskoj i Rumunjskoj, ali je isključio novu utrku u naoružanju

‘Sada kad su proturaketni elementi razmješteni, morat ćemo razmisliti o tome kako se suočiti s prijetnjama koje su se pojavile za sigurnost Rusije’, rekao je Putin na sastanku s dužnosnicima ruskog vojno-industrijskog kompleksa.

Proturaketni štit za koji Washington kaže da predstavlja zaštitu od Irana i Sjeverne Koreje u Moskvi se percipira kao sustav usmjeren protiv ruskih kapaciteta za nuklearno odvraćanje.

‘Svi ti elementi su dodatni koraci prema destabilizaciji sustava međunarodne sigurnosti i prema novoj utrci u naoružanju’, kazao je Putin, odmah naglasivši da se Rusija ‘neće dati uvući u tu utrku’.

‘Mi slijedimo svoj vlastiti put i djelovat ćemo vrlo pažljivo, ne prelazeći aktualne planove financiranja naoružanje vojske.. ali ti će planovi biti korigirani kako bismo se mogli suočiti s prijetnjama za sigurnost Rusije’, naglasio je.
’Učinit ćemo sve što je potrebno kako bismo osigurali i sačuvali stratešku ravnotežu snaga, koja je najsigurnije jamstvo protiv pojave širih sukoba’, kaže ruski predsjednik.

Velika pojačanja

Američki proturaketni sustav u Deveslu, na jugu zemlje Rumunjske postao je službeno djelatan u četvrtak na inauguraciji u nazočnosti glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga i američkih i rumunjskih dužnosnika.

Sustav predstavlja ‘veliko pojačanje obrambenih kapaciteta europskih saveznika protiv širenja balističkih raketa koje dolaze izvan euroatlantske zone’, posebice Bliskog istoka, izjavio je glavni tajnik NATO-a.

‘Postrojenje u Rumunjskoj, kao i buduće u Poljskoj nije usmjereno protiv Rusije’, naglasio je on. Postrojenje u Deveslu službeno će postati elementom NATO-ovog proturaketnog štita tijekom summita u Varšavi u srpnju.