sastanak vijeća nacionalne sigurnosti

Putin je uveo ratno stanje u anektiranim područjima u Ukrajini

19.10.2022 u 14:23

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je da je potpisao dekret kojim se uvodi ratno stanje u četiri ukrajinske regije koje je pripojila Rusija, izvijestila je ruska državna novinska agencija Tass. Rusija u potpunosti ne kontrolira nijednu od te četiri regije - Luhansk, Doneck, Zaporižju i Herson

Ruski čelnik trenutno govori na sastanku Vijeća za nacionalnu sigurnost, piše The Guardian.

U svom obraćanju ruskom Vijeću sigurnosti, predsjednik Vladimir Putin izdao je dekret kojim se ograničava kretanje u i iz osam regija koje graniče s Ukrajinom.

Mjere se odnose na južne regije Krasnodar, Belgorod, Briansk, Voronjež, Kursk i Rostov, sve u blizini Ukrajine, te teritorije Krima i Sevastopolja, koje je Rusija oduzela Ukrajini 2014. godine.

Putin Izvor: Profimedia / Autor: Alexey DRUZHININ / AFP / Profimedia

Također je naredio osnivanje novog koordinacijskog vijeća pod vodstvom premijera Mihaila Mišustina kako bi se povećala interakcija između različitih vladinih agencija u rješavanju sukoba u Ukrajini.

Putin nije odmah precizirao korake koji će biti poduzeti u skladu s ratnim stanjem u četiri ukrajinske regije koje je Rusija nezakonito pripojila.

Ali zakon ukazuje na to da bi mogao uključivati ograničenja putovanja i javnih okupljanja, strožu cenzuru i veće ovlasti agencijama za provođenje zakona.

  • +11
Napad dronovima na Kijev Izvor: Profimedia / Autor: Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia

Kevin Rothrock, urednik nezavisne ruske novinske kuće Meduza, objašnjava da proglašenje izvanrednog stanja daje Kremlju čvršću kontrolu nad okupiranim područjima.

'Radimo na rješavanju vrlo teških zadataka kako bismo osigurali sigurnost i sigurnu budućnost Rusije i zaštitili naš narod. Oni koji su na prvim linijama ili se obučavaju na poligonima i u centrima za obuku trebaju osjetiti našu podršku i znati da iza leđa imaju našu veliku državu i jedinstven narod', kazao je Putin.

Također je najavio dodatne izvanredne ovlasti čelnicima svih regija Rusije, ali nije iznio nikakve detalje o tome.

'U trenutnoj situaciji smatram potrebnim dati dodatne ovlasti šefovima svih ruskih regija', dodao je Putin.