nova era u odnosima

Putin čestitao rođendan i pozvao 'dragog prijatelja' Jinpinga da jačaju veze

15.06.2023 u 13:02

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je u čestitci pohvalio "dragog prijatelja" i kineskog kolegu Xi Jinpinga u prigodi njegova 70. rođendana, pozivajući na jačanje njihovih veza dok traje rat u Ukrajini

"Dragi prijatelju, želim vam dobro zdravlje, sreću, napredak i uspjeh", napisao je Putin u brzojavu objavljenom na mrežnoj stranici Kremlja.

"Očekujem nastavak našeg konstruktivnog dijaloga i čvrstu suradnju o aktualnim bilateralnim, regionalnim i međunarodnim pitanjima na dobrobit ruskog i kineskog naroda", istaknuo je.

Ruski predsjednik je ujedno pohvalio Xi Jinpinga ocijenivši da je Kina pod njegovim vodstvom ostvarila "dojmljiv uspjeh: kinesko gospodarstvo pokazuje snažan rast, životni standard građana je porastao, a položaj Pekinga na međunarodnoj pozornici se učvrstio". Putin je uz to pozdravio "napore" kineskog kolege za jačanje "partnerstva i strateške suradnje" Moskve i Pekinga.

  • +4
Xi Jinping, Vladimir Putin Izvor: EPA / Autor: MIKHAIL TERESCHENKO / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Rusija i Kina održavaju čvrste veze koje su se dodatno ojačale od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače 2022. i mnoštva zapadnih sankcija koje su pogodile rusko gospodarstvo. Peking strogo pazi da ne osudi napad Rusije na susjednu Ukrajinu. Kineski predsjednik Xi Jinping je u ožujku posjetio Moskvu, gdje je najavio "novu eru" u vezama dviju zemalja.