SOČNI DETALJI

Pušiti travu s Barackom Obamom

28.05.2012 u 14:22

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama redovito je pušio marihuanu u razdoblju dok je pohađao srednju školu na Havajima i bio je vođa ekipe koja je svakodnevno uživala u toj lakoj drogi, otkriva novinar David Maraniss u svojoj knjizi 'Barack Obama – priča'

Novinar Washington posta Maraniss piše kako se današnji šef Bijele kuće u srednjoškolskim danima strastveno družio s lakim drogama. Iako će se knjiga pojaviti u prodaji 19. lipnja, američki mediji već su došli do dijelova biografije i počeli objavljivati sočne detalje o Obaminim mladenačkim danima.

'Barry, kako su Baracka zvali prijatelji, uveo je pravilo potpunog uvlačenja, što je značilo da se nijedan dim marihuane ne smije izdahnuti iz pluća. Tko bi prekršio to pravilo dok je džoint išao u krug, gubio je pravo na svoj red i propuštao sljedeći krug', jedan je od sočnijih detalja u knjizi. Američki mediji prenose da nije tajna da je Obama u mladosti pušio marihuanu jer je on to sam priznao 2006, ali u novoj knjizi novinara i dobitnika Pulizerove nagrade detaljno su opisani srednjoškolski dani na Havajima današnjeg predsjednika SAD-a, pa i njegovo često 'druženje' s marihuanom. Marihuanu na Havajima, gdje je Obama išao u srednju školu, u slengu zovu 'čuma'.

'Pravilo je bilo i da, kada bi pušili u automobilu, prozori automobila budu zatvoreni kako bi na kraju mogli uživati u oblaku dima koji su stvorili', piše u knjizi Maraniss koji je danas jedan od urednika u Washington postu. 'Kad je džoint išao ukrug, Obama bi se uvijek ugurao s uzvikom: 'Presretač!' kako bi uvukao dim preko reda. Nitko mu nikad na tome nije zamjerio. Ipak, bili su na Havajima', piše u knjizi. Obama je srednje obrazovanje stekao pohađajući prestižnu školu 'u Honoluluu, gdje se družio s momcima koji nisu imali veze s kriminalom, već su često voljeli predati se 'čumi'. Marihuana se na Havajima 70-ih prodavala na svakom koraku. Obama i društvo često bi se u prijateljevom kombiju uputili u planinu Tantalus iznad Honolulua. Pušili bi džoint uz pivo i glazbu grupe Aerosmith ili Stevieja Wondera.

Autor navodi da su svi ti Obamini prijatelji kasnije postali uspješni poslovni ljudi i odvjetnici, osim, što je razumljivo, dilera Raya, od kojeg su kupovali travu. 'Ray je bio dugokosi hipik koji je radio u piceriji. On je redovito opskrbljivao Obaminu ekipu marihuanom. Raya je nekoliko godina kasnije čekićem ubio njegov ljubavnik, navodi autor u knjizi koja ima 672 stranice, a na siteu za prodaju knjiga Amazon moći će se naručiti po cijeni od 20 dolara, piše Press.

Iz Bijele kuće nisu komentirali navode iz knjige koja će uskoro ugledati svjetlost dana. Maran je inače poznat po izdavanju biografskih knjiga o američkim predsjednicima. Prije Obamine, on je napisao i biografiju Billa Clintona, još jednog predsjednika SAD koji je javno priznao da je pušio marihuanu. Međutim, Clinton je ostao upamćen nakon te izjave jer je rekao da je pušio, ali da nije uvlačio dim u pluća. Obama je, s druge, tu bio mnogo iskreniji i otvoreniji: 'Naravno da sam uvlačio, pa to i jest svrha pušenja trave', rekao je 44. američki predsjednik, koji je u svojoj knjizi memoara 'Snovi moga oca' čak napisao: 'Marihuana mi je pomogla, alkohol također. Možda čak i malo kokaina kad sam si ga mogao priuštiti, ali heroin nikad nisam probao.'