POTVRDA ODLIČNIH ODNOSA

Pusić i Kurz: Nova energija između Hrvatske i Austrije

20.12.2013 u 17:13

Bionic
Reading

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz potvrdili su u petak u Zagrebu patrnerske odnose i prijateljske odnose Hrvatske i Austrije te najavili nastavak suradnje unutar Europske unije, u regiji i trećim zemljama

Kurz, 27-godišnji novi ministar vanjskih poslova Austrije je četiri dana nakon svog imenovanja izabrao Hrvatsku kao prvu vanjskopolitičku destinaciju.

'Austrija i Hrvatska imaju odličnu suradnju i dugu tradiciju odlične suradnje, ali u ovom trenutku imamo prigodu za novu energiju u našim odnosima i našem zajedničkom poslu, kako na području suradnje unutar EU-a, tako i u regiji i trećim zemljama', kazala je Pusić novinarima nakon susreta, izrazivši zadovoljstvo što je Kurz za svoj prvi posjet inozemstvu izabrao Zagreb.

Prema njezinim riječima, već ovaj prvi susret sa šefom austrijske diplomacije, 'kao znak velikog prijateljstva između dviju zemalja', pretvorio se u radni posjet tijekom kojeg je dogovorena mogućnost da hrvatski diplomati budu u trećim zemljama smješteni u austrijskim diplomatskim predstavništvima, a pokrenuta je i inicijativa za trilateralni sastanak ministara vanjskih poslova Austrije, Slovenije i Hrvatske.

Kurz je također istaknuo da su 'snažno prijateljstvo i duga tradicija partnerskih odnosa' glavni razlog da za svoj prvi posjet odabere upravo Hrvatsku te da je posjetom najmlađoj članici EU-a htio odaslati signal Bruxellesu da postoji velika vjera u Hrvatsku, ali i da i drugim zemljama u regiji treba biti omogućen pristup Uniji.

'Austriju i Hrvatsku veže snažno prijateljstvo i duga tradicija partnerskih odnosa i zato sam ovdje došao četiri dana nakon imenovanja, a također sam htio odaslati i jasan signal Uniji', rekao je Kurz.

Kazao je da Austrija 'pozitivno' gleda na odluku ministara vanjskih poslova EU-a da Srbiji dodijeli datum početka pristupnih pregovora s EU-om. Odluku da pregovori započnu 21. siječnja sljedeće godine nzvao je velikim danom za regiju i poručio da zapadni Balkan ostaje i dalje jedan od prioriteta austrijske vanjske politike.

'Mi smo susjedi tim zemljama i u našem je interesu stabilnost i gospodarski razvoj regije', rekao je Kurz.

Pritom je jasno dao do znanja da za Austrije postoje 'jasne smjernice pristupanja u EU' te da u poštivanju standarda 'ne smije biti nikakvih iznimaka'.

'Za sve vrijede ista pravila', dodao je, ukazujući na nužnost provedbe reformi i ostvarenje napretka na unutarnjopolitičkom planu.

Pusić je također ponovila da je članstvo u EU način stabiliziranja pojedinih zemalja i cijele regije.