u srbu

Pupovac: Antifašizam je pod udarom revizionizma

27.07.2023 u 21:42

Bionic
Reading

U organizaciji Srpskog narodnog vijeća (SNV) u Srbu je u četvrtak proslavljena 82. obljetnica antifašističkog ustanka, a sa skupa je predsjednik SNV-a Milorad Pupovac poručio da je antifašizam pod udarom revizionizma

Revizionizam je snažan i na našim prostorima unatoč činjenici da su kroz desetljeća koja su uslijedila (nakon antifašizma) svi narodi na prostoru bivše Jugoslavije imali mir, prosperitet i jednakost, te da su dosegli jedne od najvećih vrhunaca u svojoj povijesti, u kojima su stajali uz bok najvećim narodima svijeta, rekao je Pupovac.

Govor je započeo željom da sve žrtve 2. svjetskog rata, Srbi, Hrvati i Muslimani počivaju u miru i da ih se svih sjećamo s poštovanjem.

Minutom šutnje prisjetio se stotina nedužnih žrtava ustaškog režima, pobijenih u tri dana prije ustanka, u Donjoj Suvaji, u Osredcima, u Bubnju, Piškovcu i drugim mjestima.

Pijetet je odao i žrtvama Nebljusa i Meljinovca kod Donjeg Lapca, gdje je pobijeno blizu sto ljudi.

Treba se sjetiti i nedužnih žrtava, civila iz Brotnja

No, poručio je da se treba sjetiti i drugih nedužnih žrtava kao što su civili iz Brotnja, koji su stradali zbog odmazde za ustaške zločine ili, kako je rekao “zbog ideje da su Hrvati generalno krivi za sve, bez obzira što su to bili starci i djeca koji su samo ostali kod svoje kuće”.

Pupovac se prisjetio i Muslimana i Hrvata s druge strane granice, u BiH, koji su u zbjegu stradavali u velikom broju.

Predsjednik SNV-a govorio je i o pokretačima ustanka naroda Like i Korduna, te je između ostalog rekao da nema iluziju da je moguće istinom promijeniti mišljenje onih koji tvrde da je u Srbu bio četnički ustanak. Govoreći o konkretnim imenima, ustvrdio da su ustanici bili progresivne lijeve, tada komunističke orijentacije, osviješteni antifašisti na čelu s Markom Oreškovićem i Gojkom Polovinom, te da je Polovina u svojim sjećanjima izrazio žaljenje što su neki od ustanika nasrnuli na ljude u Brotnju, jer da su činili sve da se to ne dogodi”.

“Zato je ovaj narod imao i potrebu braniti svoj goli život, ali već tada i ideju smještavanja u europski i svjetski koncept otpora protiv fašizma, nacifašizma i njihovih lokalnih kvislinških suradnika”, rekao je Pupovac. Dodao je da je važno da se to zna i zbog budućnosti, jer je taj pokret objedinio hrvatski i srpski narod u zajedničkoj borbi, npr. Dalmatince i Ličane, a gledajući šire da je stvorio koncept europskog i svjetskog poretka.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca Franjo Habulin kaže da su proslave obljetnica u Srbu potrebne da bi se odgovorilo “demonizaciji Narodno oslobodilačkog rata i vrhovnog zapovjednik Josipa Broza Tita”. Kaže i da se protiv plimnog vala revizionizma “moramo boriti iznošenjem istine, da nam se zbog iznošenja laži od strane neistomišljenika ne bi lijepile difamirajuće etikete”, te je u svom govoru ustvrdio i obrazložio tvrdnju da “bez antifašističkih temelja danas ne bi bilo ni Hrvatske”.