trakavica se nastavlja

Puljak najavio žalbu na izmjenu građevinske dozvole Dalmatia Toweru

20.04.2023 u 13:51

Bionic
Reading

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak najavio je u četvrtak žalbu Grada na izmjene građevinske dozvole koju je u utorak od Upravnog odjela za urbanizam grada Splita dobio investitor najvećeg nebodera u zemlji Dalmatia Towera Josip Komar.

Riječ je o rješenju o izmjeni i dopuni rješenja za građenje u kojem je odbijen zahtjev Grada Splita da dobije uvid u spis jer se izmjenom dozvole ne mijenja veličina građevine ni veličina i oblik parcele.

Odgovarajući na pitanja novinara na konfenciji za novinare o reorganizaciji mreže javnoga gradskog prometa, Puljak je najavio je žalbu na tu odluku.

Objasnio je da građevinske dozvole izdaju neovisni službenici koji odlučuju po kompetencijama i svojoj savjesti.

"Oni su odbili promjenu građevinske dozvole kada je to bilo u procesu te je predmet otišao na Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Kada se vratio s ministarstva kao drugog stupnja, službenici Upravnog odjela za urbanizam Grada Splita nisu imali niti jednu drugu mogućnost nego da postupe onako kako je reklo ministarstvo, no mi se kao Grad Split ne slažemo s mišljenjem ministarstva", izjavio je gradonačelnik Puljak.

U gradskom GUP-u stoji da se u slučaju bilo kakve izmjene idejnog rješenja s tim mora složiti gradonačelnik, no ministarstvo smatra da nije došlo do znatnije promjene, istaknuo je Puljak.

Rekao je kako smatraju da je time povrijeđeno ustavno pravo jedinica lokalne samouprave da samostalno odlučuju o planovima i razvoju svojega grada te da se ministarstvo u tom slučaju uopće nije trebalo miješati u proces.

Dalmatia Tower Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Nikoal Radovani/Westgate Group

"Ministarstvo je ovim grubo prekršilo ustavno načelo samostalnosti jedinica lokalne samouprave, i to je ono što se mi kao Grad Split ne slažemo, ali naši službenici su morali postupiti po tom rješenju. Žalbu ćemo podnijeti prvo Upravnom odjelu za urbanizam grada Splita, a oni će je proslijediti ministarstvu. Iskoristit ćemo sve pravne mogućnosti da obranimo pravo Grada Splita da samostalno odlučuje o svojim urbanističkim planovima", zaključio je Puljak.

Grad Split tvrdio je posljednjih mjeseci kako je neboder, to jest nadgrađe gdje su smješteni klima-uređaji, viši od predviđenoga, zbog čega investitoru nije odobrio zadnju izmjenu građevinske dozvole jer smatra da mu je za to potreban Puljkov zaključak s obzirom na to da je došlo do izmjena u odnosu prema prije prihvaćenim projektima.

Ministarstvo je zatim poništilo rješenje Grada, zbog čega je cijeli proces trebao početi ispočetka.